Datele de Observarea Pământului oferă o mulțime de informații de care să beneficiem în viața noastră de zi cu zi.
Pe măsură ce cererea de date satelitare crește pentru a face față provocărilor schimbărilor climatice și a populației în creștere, ESA, sub conducerea Comisiei Europene, împreună cu partenerii săi cheie europeni, dezvoltă modele digitale de înaltă precizie ale Pământului pentru a monitoriza și simula atât activitatea naturală cât și cea umană pentru a permite o dezvoltare mai durabilă și pentru sprijinirea politicilor europene de mediu.
În cadrul ultimului Consiliu ESA statele membre au aprobat un „Acord de Contribuție”, care deschide calea cooperării cu Comisia Europeană în inițiativa Destination Earth, în contextul Agendei digitale a Uniunii Europene.
Destination Earth (DestinE) găzduiește gemeni digitali — replici digitale ale diferitelor aspecte ale sistemului Pământului — care pot monitoriza, analiza, prezice și proteja diverse aspecte terestre, inclusiv dinamica climatică, dezastrele naturale, securitatea alimentară și a apei, circulația oceanică și biodiversitatea.
Fiindu-le furnizate în mod constant date de Observarea Pământului, combinate cu măsurători in situ și inteligență artificială, gemenii digitali ne oferă o reprezentare extrem de precisă a schimbărilor trecute, prezente și viitoare ale lumii noastre.
Gemenii digitali vor fi accesibili printr-o platformă de modelare și simulare digitală dezvoltată pe bază de cloud, care este ușor de utilizat și sigură și care va fi dezvoltată de ESA.
Mai exact, DestinE:
-
Va sprijini predicția cu mare precizie atât a dezastrelor naturale, cât și a daunelor cauzate de om asupra mediului.
-
Va permite monitorizarea continuă și precisă a sănătății planetei concentrându-se pe efectele schimbărilor climatice, cum ar fi de exemplu asupra oceanelor, apei, calotelor glaciare ale Pământului, utilizării terenurilor etc.
-
Ne va permite să înțelegem mai bine efectele socio-economice ale schimbărilor climatice și apariția dezastrelor naturale extreme.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: Conține date modificate Copernicus Sentinel (2019–2020), procesate de ESA și date din cloud de la NASA