ESA a semnat un contract de 86 de milioane de euro cu un consorțiu industrial condus de start-up-ul elvețian ClearSpace SA pentru achiziționarea unui serviciu inedit: prima îndepărtare a unui deșeu spațial de pe orbită. La misiune vor participa și entități de cercetare-dezvoltare și industriale din România.
În 2025, ClearSpace va lansa prima misiune activă de îndepărtare a deșeurilor spațiale, ClearSpace-1, care se va întâlni cu un adaptor de sarcină utilă Vespa, îl va captura și dirija spre reintrarea în atmosferă. Adaptorul de sarcină utilă Vespa a fost lăsat pe o orbită graduală de retragere din activitate de aproximativ 801 pe 664 km altitudine, conform regulamentelor de gestionare a deșeurilor spațiale, după cel de-al doilea zbor Vega din 2013.
Încheierea unui astfel de contract de servicii, spre deosebire de achiziționarea și gestionarea directă a misiunii, reprezintă un nou tip de relații comerciale ESA — un prim pas în dezvoltarea unui nou sector comercial spațial.
ClearSpace — o companie de tip spin-off înființată de o echipă de cercetători din domeniul deșeurilor spațiale de la EPFL, Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne — va gestiona un consorțiu industrial care include entități din mai multe țări europene, contribuțiile venind din țări precum Elveția, Cehia, Germania, Suedia, Polonia, Regatul Unit, Portugalia și România.
Cu o masă de 112 kg, ținta Vespa este aproape cât un satelit de dimensiuni mici și este un prim obiectiv adecvat, datorită formei relativ simple și a construcției robuste. În misiuni ulterioare, se va trece la capturi mai mari și mai provocatoare, inclusiv captura mai multor obiecte.
Inițial, misiunea ClearSpace-1 va fi lansată pe o orbită de 500 km pentru punerea în funcțiune și testele aferente, după care va fi condusă spre orbita unde va avea loc captura deșeului, proces în care vor fi folosite mai multe brațe robotice.
Citiți mai multe informații la acest link.
Credit imagine: ClearSpace SA