Sistemul de radionavigație prin satelit al Uniunii Europene, Galileo, are acum opt sateliți pe orbită, ca urmare a lansării celei mai recente perechi. Sateliții Galileo 7 și 8 au fost lansați la bordul unei rachete Soyuz, pe 27 martie, la ora 21:46 GMT (22:46 CET, 18:46 ora locală) din portul spațial al Europei, situat în Guiana Franceză. Toate treptele rachetei Soyuz s-au desfășurat conform planului, ultima treaptă a fregatei eliberând sateliții și plasându-i pe orbita prevăzută, la aproape 23 500 km altitudine, după aproximativ 3 ore și 48 minute de la lansare.
După primele verificări, realizate atât de ESA, cât și de CNES, Agenția Spațială Franceză de la centrul său din Toulouse, cei doi sateliți vor fi înmânați Centrului de Control Galileo din Oberpfaffenhofen, Germania și centrului Galileo de verificări ale sateliților aflați pe orbită din Redu, Belgia, pentru a fi testați înainte de a fi încredințați pentru uz operațional. Această etapă este planificată pentru jumătatea acestui an.
Cea mai recentă pereche de sateliți se va alătura astfel celor șase sateliți deja lansați în octombrie 2011, octombrie 2012 și august 2014.
“Faza de desfăşurare a constelaţiei Galileo este repornită odată cu această lansare de succes”, a spus Jean-Jacques Dordain, Director General al ESA.
“Testele pe orbită ale sateliţilor 5 şi 6 au demonstrat calitatea şi performanţa sateliţilor, iar producţia următorilor sateliţi continuă conform planului. Veşti bune pentru Galileo.”
Alţi patru sateliţi se află în faza de testare sau de integrare finală şi sunt programaţi pentru lansare în cursul acestui an.
“Cu şase noi sateliţi programați să fie pe orbită până la sfârşitul anului, ne apropiem de nivelul maxim de eficiență în producţia, testarea şi implementarea constelaţiei de sateliţi”, a spus Directorul Programului Galileo şi al Activităţilor legate de Radionavigaţie, Didier Faivre.
Așa cum a fost trasat de către Uniunea Europeană, obiectivul este de a livra un pachet de Servicii Iniţiale (Initial Services), inclusiv un Serviciu Public (Public Service) gratuit, un Serviciu Public Reglementat (Public Regulated Service) criptat şi o funcţie de Căutare şi Salvare (Search And Rescue function), până în 2016, în responsabilitatea Agenţiei Europene pentru Sisteme Satelitare de Radionavigație Globale (The European Global Navigation Satellite Systems Agency – GSA).
Capacitatea totală a sistemului, care va include un serviciu comercial criptat bazat pe 24 de sateliţi operaţionali şi şase de rezervă este aşteptată să fie disponibilă până în 2020.
Despre Galileo
Galileo este propriul sistem de radionavigaţie prin satelit global al Uniunii Europene. Acesta va consta din 30 de sateliţi şi infrastructura lor la sol.
Etapele de definire, dezvoltare şi Validare-Pe-Orbită (In-Orbit Validation) au fost realizate de către ESA şi co-finanţate de către ESA și Comisia Europeană. Această etapă a creat o mini constelaţie de patru sateliţi şi un segment la sol de dimensiuni reduse, dedicat validării conceptului de ansamblu.
Faza de Capacitate Operaţională Deplină (Full Operaţional Capability – FOC) este finanţată în întregime de către Comisia Europeană. Comisia şi ESA au semnat un acord de delegare prin care ESA acţionează ca un agent de proiectare şi achiziţii publice în numele Comisiei.
Aflaţi mai multe despre programul Galileo de aici.
Despre Agenția Spațială Europeană
Agenția Spațială Europeană (ESA) reprezintă poartă de acces a Europei spre spațiu.
ESA este o organizație interguvernamentală, fondată în 1975, cu misiunea de a contura dezvoltarea capacităților spațiale ale Europei și de a garanta că investițiile în spațiu aduc beneficii cetățenilor Europeni și lumii.
ESA are 20 de State Membre: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie, 18 dintre care sunt State Membre ale Uniunii Europene. Două alte State Membre UE, Ungaria și Estonia, au semnat Acorduri de Aderare la Convenția ESA și vor deveni în curând State Membre ESA.
ESA a stabilit cooperări formale cu șase State Membre ale Uniunii Europene. Canada este implicată în câteva dintre programele ESA printr-un Acord de Cooperare.
ESA lucrează de asemenea cu Uniunea Europeană pentru implementarea programelor Galileo și Copernicus.
Prin coordonarea resurselor intelectuale și financiare ale membrilor săi, ESA are capacitatea să întreprindă programe și activități cu mult peste obiectivele oricărei țări europene de una singură.
ESA dezvoltă lansatoare, nave spațiale și facilități la sol necesare pentru a menține Europa în fruntea activităților spațiale globale.
Astăzi, ESA dezvoltă și lansează sateliți pentru Observarea Pământului, radionavigație, telecomunicații și astronomie, trimite sonde către zone îndepărtate ale Sistemului Solar și cooperează în domeniul explorării spațiului cu echipaj uman.
Credit imagine: Arianespace