În perioada 10–13 august 2018, ESERO România organizează un curs de inițiere în astrobiologie și tehnologii spațiale dedicat profesorilor de biologie, chimie și fizică. Cursul se va desfășura la Mărișel, județul Cluj. Termenul limită pentru înscrieri este 26 iulie 2018.
Cursul are ca scop folosirea spațiului cosmic drept un context atractiv pentru predarea materiilor STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică). Vor fi abordate subiecte precum prezentarea proiectului ESERO România, a resurselor educative ale Agenției Spațiale Europene (ESA), noțiuni introductive de astrobiologie, teorii actuale privind originea vieții, caracteristici ale extremofiliei, misiuni spațiale și alte activități experimentale.
Cursul are loc la Pensiunea “Popasul Iancului” din Mărișel, județul Cluj. Numărul maxim de participanți este 20. Se asigură gratuit școlarizare, cazare în cameră dublă sau triplă și masa pentru trei zile (10–13 august 2018), și transport dus-întors Cluj-Napoca – Mărișel cu autocar organizat. Transportul din localitatea de domiciliu până la Cluj-Napoca și înapoi revine în sarcina participantului.
Cursul se adresează profesorilor de biologie, chimie sau fizică din învățămantul gimnazial sau liceal din România. Cunoștiințe de limba engleză sunt necesare pentru unele prezentări.
Candidații vor trebui să demonstreze competență precum și interesul de a disemina cunoștințele și experiența dobandită în cadrul cursului către alți profesori de liceu sau gimnaziu și către un număr cât mai mare de elevi, în cadrul unor „cercuri pedagogice” (ale profesorilor), grupuri de excelență (ale elevilor) sau alte organisme similare, pentru a atrage cât mai mulți elevi către științe și tehnologii spațiale. Selecția participantilor va ține cont și de o cât mai echitabilă distribuție geografică. Cursul se adresează profesorilor care nu au mai participat la acesta în anii precedenți.
Profesorii pot aplica până la data de 26 iulie 2018, urmând instrucțiunile de aici.