Informații noi furnizate de satelitul Copernicus Sentinel-5P relevă o scădere în poluarea aerului din Italia, în special a concentrațiilor de dioxid de azot. Această reducere este vizibilă în special în Nordul Italiei, într-o perioadă care coincide cu închiderea regiunii ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului.
Animația înfățișează modificarea concentrațiilor de dioxid de azot în Europa, de la 1 ianuarie 2020 până la 11 martie 2020. Acestea sunt culese de instrumentul Tropomi de pe satelitul Copernicus Sentinel-5P, care înregistrează diverși poluanți atmosferici din lume.
Claus Zehner, responsabil de misiunea Copernicus Sentinel-5P aparținând Agenției Spațiale Europene (ESA), precizează că: „Este evident declinul concentrațiilor de dioxid de azot deasupra Văii Po din Nordul Italiei. Deși ar putea exista ușoare variații ale datelor din cauza norilor și a vremii, suntem foarte siguri că reducerea concentrațiilor observate coincide cu închiderea Italiei, care a generat mai puțin trafic și activități industriale.”
Josef Aschbacher, directorul ESA al programelor de Observarea Pământului, explică: „Copernicus Sentinel-5P Tropomi este astăzi cel mai precis instrument de măsurare a poluării aerului din spațiu. Aceste măsurători sunt disponibile la nivel global datorită politicii ESA de date deschise și gratuite, oferind informații esențiale atât cetățenilor, cât și factorilor de decizie „.
Având în vedere necesitatea și importanța din ce în ce mai mare a monitorizării continue a calității aerului, viitoarele misiuni Copernicus Sentinel-4 și Sentinel-5, ce fac parte din programul Copernicus al Uniunii Europene, vor monitoriza calitatea aerului, urmărind o serie de substanțe gazoase și aerosoli cheie. Aceste misiuni vor furniza informații despre calitatea aerului, ozonul stratosferic și radiațiile solare, precum și monitorizarea climei.
Mai multe detalii sunt disponibile la acest link.
Credit imagine: conține date Copernicus Sentinel modificate (2020), procesate de ESA,CC BY-SA 3.0 IGO