Cel de-al doilea satelit Copernicus de monitorizare a mediului se află în siguranță pe orbită
29, iunie 2015

Satelitul Sentinel dezvoltat de ESA – Sentinel-2A – a fost lansat pe 23 iunie, adăugând capacitate de captare de imagini de înaltă rezoluţie sistemului de monitorizare a mediului al Uniunii Europene, Copernicus.

Satelitul de 1.1 tone a fost transportat pe o rachetă Vega de la aeroportul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză, la 04:52 ora României.

Separarea primei trepte a avut loc la 1 min 52 sec după decolare, urmată de separarea celei de-a doua trepte și de carenaj la 3 min 37 sec și respectiv 3 min 54 sec, şi separarea celei de-a treia trepte după 6 min 32 sec.

După o primă aprindere, la 7 min 42 sec după decolare, urmată de două reaprinderi, treapta superioară a rachetei Vega a livrat satelitul Sentinel-2A pe orbita heliosincronă avută în obiectiv. Satelitul s-a separat de treaptă după 54 min 43 sec de zbor.

Conexiunile de telemetrie și de control al atitudinii au fost stabilite de către operatorii de la Centrul de Operaţiuni al ESA din Darmstadt, Germania, permițând începerea procesului de activarea sistemelor Sentinel. Panoul solar al satelitul a fost deja pus în funcțiune.

După această primă etapă, care durează de obicei trei zile, operatorii vor începe verificarea și calibrarea instrumentelor pentru a preda satelitul. Se estimează că misiunea va începe operaţiunile în trei sau patru luni.

Șase familii de sateliți Sentinel vor constitui nucleul rețelei Copernicus de monitorizare a mediului a UE. O inițiativă emblematică a UE în domeniul spaţial, Copernicus va furniza informații operaționale despre suprafețele de teren din lume, oceane și atmosferă pentru a sprijini elaborarea politicilor de mediu și de securitate, precum și pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și ale furnizorilor de servicii.

„Sentinel-2 este cel de-al doilea satelit dintr-o constelație de 20 de sateliți care vor examina planeta Pământ şi vor îmbunătăţi cu mult capacitatea programului Copernicus de a oferi cetățenilor europeni date complete pentru aplicații de mediu și de securitate disponibile oriunde în lume”, a remarcat Directorul General al ESA, Jean-Jacques Dordain.

Sentinel-2A va veni în completarea imaginilor radar realizate pe timp de zi și noapte, în orice anotimp, de primul satelit din flotă, Sentinel-1A, lansat la 3 aprilie 2014.

„Sentinel-2A, cu camera sa optică, este o completare la imaginile radar furnizate de Sentinel-1A”, a declarat Volker Liebig, directorul ESA al Programelor de observare a Pământului. ” Acesta va sprijini domenii importante cu beneficii pentru societate, cum ar fi securitatea alimentară și monitorizarea pădurilor.

„Combinația sa de fâșii largi de observație revizitate la intervale scurte de timp va permite utilizatorilor să vizualizeze schimbarea terenurilor și creșterea vegetației cu o precizie fără precedent.

„Prin observarea frecventă a zonelor, acesta va permite o nouă generație de produse operaţionale, de la acoperirea terenurilor și hărți de detectare a schimbării, hărți ale dezastrelor și indici ai suprafeței foliare până la conținutul de clorofilă și alte variabile bio-geofizice.”

Datele vor fi furnizate la liber și gratuit. Datele brute vor fi analizate, procesate și armonizate de către furnizorii de servicii din sectorul public și privat.

Sentinel-2B, satelit său geamăn, este programat pentru lansare la mijlocul anului 2016.

14 sateliți Sentinel sunt planificaţi în prezent. În plus, Sentinel-4 și Sentinel-5 vor fi transportați ca sarcină utilă pe șase sateliți meteorologici.

Credit imagine: ESA/M. Pedoussaut