Cea de-a XVIII-a Ședință Plenară a Conferinței Interparlamentare Europene privind Spațiul
6, octombrie 2016

Cea de-a XVIII-a Ședință Plenară a Conferinței Interparlamentare Europene privind Spațiul (EISC) a avut loc în perioada 3-4 octombrie în București, România. În acest an, Președinția rotativă a EISC este deținută de către Camera Deputaților din Parlamentul României.

Conferința Interparlamentară Europeană privind Spațiul (EISC) reprezintă un forum util parlamentarilor europeni, în sensul în care le dă posibilitatea să-şi împărtășească cunoștințele cu privire la activitățile la nivel național sau european legate de spațiu şi să dezbată principale probleme puse în joc în sectorul spațial european. 

Pe data de 3 octombrie, Ședința a fost deschisă de către Dl Valerian Vreme, Președinte al Subcomitetului pentru Spațiu al Camerei Deputaților din Parlamentul României și de Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fizician Marius-Ioan Piso.

Prima sesiune a evenimentului a pus în discuție o Strategie Europeană a Spațiului, tematică unde au luat cuvântul Dr. Ing. Jan Woerner, Director General al Agenției Spațiale Europene (ESA), dar și reprezentanți ASD-Eurospace și EUMETSAT.

Cea de-a doua sesiune s-a concentrat asupra Spațiului și Securității pentru Europa. Moderatorul sesiunii a fost Kai-Uwe Schrogl, ESA Chief Strategy Officer. Au luat cuvântul reprezentanți ai Centrului de Sateliți ai Uniunii Europene, Centrul de Excelență al NATO pentru Cooperare în Protecție Cibernetică, Agenția Europeană de Apărare etc.

A treia sesiune a fost moderată de Președintele Agenției Spațiale Române, Dr. Marius-Ioan Piso și a constat dintr-o discuție la masă rotundă între delegațiile EISC și cele ale Agențiilor Spațiale prezente.

Cea de-a patra sesiune a fost dedicată industriei și a conținut prezentări din partea Airbus Defence and Space, Telespazio, Terrasigna și Asociația Companiilor din domeniul Aeronauticii din România.

O ultima sesiune a fost moderată de Dl. Jean-Jacques Tortora, Directorul Institutului pentru Politici Spațiale Europene și a conținut concluzii din sesiunile anterioare.

Evenimentul a inclus de asemenea decernarea premiilor EISC-ESA “Space for Sustainability”, precum și o prezentare din partea Dlui Luc St-Pierre, Biroul ONU pentru Afaceri Spațiale, cu privire la rolul Europei în activitățile spațiale globale.

Dl Valerian Vreme a prezentat concluziile finale ale evenimentului și a încheiat ședința plenară.

Cea de-a doua zi a evenimentului a fost dedicată delegațiilor EISC care au discutat aspect interne precum: cererea Norvegiei de a deveni membru al EISC, nominalizările pentru Președinția EISC în 2018 și 2019, adoptarea Rezoluției celei de-a XVIII-a Ședințe Plenare a Conferinței Interparlamentare Europene privind Spațiul, precum și activități viitoare.

Agenda evenimentului poate fi consultată aici.

Credit imagini: Agerpres

 

EISC 1

EISC 2

EISC 3

EISC 4

IMG 8841

EISC 5