Luna august a adus pe teritoriul întregii Europe, inclusiv în România, valuri de căldură fără precedent. Folosind date culese de Satelitul UE Copernicus Sentinel-3, prin intermediul radiometrului pentru temperatura de la sol și la suprafața apei, s-a putut genera o „hartă a caniculei” pentru țara noastră.
Imaginea ilustrează temperatura la sol (Land Surface Temperature — LST) din data de 11 august, la ora locală 11:30. Temperatura de la sol (LST) este diferită de temperatura aerului, folosită în rubricile meteo, măsurând cât de fierbinte pare solul la atingere într-o anumită zonă. Aceasta reprezintă un indicator important în monitorizarea stării mediului și a aspectelor legate de schimbarea climatică, indicatorul putând fi folosit pentru evaluarea stării culturilor și vegetației, pentru evaluarea efectului de seră și a proceselor fizice de la granița pământ-suprafață.
Zona de sud a României a fost mai afectată de caniculă decât cea de nord. Dintre orașele principale, Bucureștiul a fost cel care a înregistrat cea mai mare valoare LST (51.0 °C), urmat de Constanța (49.5 °C) și Timișoara (45.4 °C). Deși extrem de ridicate, au fost înregistrate valori mai moderate în Iași (42.2 °C valoarea maximă LST, 35.9 °C valoarea medie LST) și Cluj Napoca (41.6 °C valoarea maximă LST, respectiv 34.8 ℃ valoarea medie LST).
Harta a fost realizată prin prelucrarea datelor Copernicus Sentinel de către TerraSigna. Sentinel-3 este un satelit european de observare a pământului creat pentru a susține aplicațiile în monitorizarea globală pentru mediu și securitate din domeniul oceanelor, solului, atmosferei, situațiilor de urgență și al criosferei. Misiunea sa este să măsoare cu acuratețe și fiabilitate topografia suprafeței apelor maritime, temperatura la sol și la suprafața mării și culoarea oceanului și a solului, în sprijinul sistemelor de prognoză oceanică și a monitorizării mediului și climei.
Credit imagine: TerraSigna