Asteroidul-țintă al misiunii de apărare planetară a ESA a primit un nume
24, iunie 2020

Destinația misiunii Hera de apărare planetară, misiune ESA la care participă și România, a primit în sfârșit un nume oficial. După ce ani de zile au fost folosite porecle informale și denumiri temporare, cel mai mic membru din perechea de asteroizi Didymos a primit denumirea oficială „Dimorphos” de la Uniunea Astronomică Internațională.

Didymos este un sistem de asteroizi binari din apropierea Pământului, ce a fost numit după cuvântul grecesc pentru „gemeni”. Corpul principal al sistemului măsoară aproximativ 780m de lățime, iar luna sa, ce nu avea nume până acum, are un diametru de aproximativ 160m, aproximativ dimensiunea Marii Piramide din Egipt.

În 2022, această „lună” a asteroidului va fi ținta testului DART al NASA, prima demonstrație a unei tehnologii de deviere a asteroizilor pentru apărarea planetară. Misiunea Hera a ESA va fi lansată doi ani mai târziu, pentru a investiga efectele impactului DART asupra lui Dimorphos și asupra asteroidului principal.

Cercetătorii se așteaptă ca impactul cinetic al lui DART asupra lui Dimorphos să îi modifice orbita și să creeze un crater semnificativ, ce va fi studiat de nava spațială Hera, care va ajunge acolo după câțiva ani. Impactul DART va fi înregistrat de un CubeSat italian — LICIACube — ce va fi lansat de pe misiunea DART cu câteva zile înainte. Efectele pe termen mai lung ale impactului vor fi studiate de telescoape pe suprafața Pământului și din spațiu.

„Până acum, am numit-o Didymos-B sau Didymoon, dar ținta misiunii noastre are în sfârșit un nume oficial, confirmat de Uniunea Astronomică Internațională, IAU”, a precizat Ian Carnelli, care conduce misiunea Hera a Agenției Spațiale Europene.

Mai multe detalii puteți citi la acest link.

Credit imagine: ESA – ScienceOffice.org