Agenţia Spaţială Romană (ROSA) lansează Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu
20, mai 2015

Agenţia Spaţială Romană (ROSA), în sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială – ESERO România, lansează Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu, cu scopul de a trezi interesul acestora faţă de domeniul spaţial, de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale pentru tineri şi, nu în ultimul rând, de a încuraja viitorii oameni de ştiinţă.

Evenimentul se va desfăşura în perioada mai – septembrie 2015 şi este deschis tuturor elevilor de liceu care urmează cursurile la zi ale instituţiilor de învăţământ din România şi care au vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani în momentul înscrierii în concurs.

Elevii pot participa la concurs în echipe mixte (fete şi băieţi) de câte trei provenind din aceeaşi instituţie de învăţământ, coordonaţi de către un profesor de ştiinţe. Aceştia vor primi misiunea de a construi un rover de dimensiuni mici, organizatorii urmărind să testeze cunoştinţele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmând obiectivele unui robot de explorare planetară, care va fi proiectat astfel încât să îndeplinească atât misiunea principală, cât şi pe cea secundară a competiţiei.

Misiunea ştiinţifică principală – obligatorie pentru fiecare echipă – constă în deplasarea teleghidată a roverului până la un punct fix făcându-se abstracţie de decalajul temporal care ar există în realitate între locaţia explorată şi centrul de control, măsurarea unor parametri (presiunea atmosferică şi temperatura mediului înconjurător) şi transmiterea de imagini.

Misiunea ştiinţifică secundară constă în colectarea unor eşantioane, precum şi măsurarea altor parametri locali (de exemplu compoziţia atmosferică, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflaţi la bordul roverului în vederea determinării habitabilităţii sitului de către oameni şi determinarea din aceşti parametri ai posibilităţii existenţei vieţii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiaţii etc.) cu senzori la alegere (de exemplu http://www.robofun.ro/senzori, https://www.sparkfun.com/categories/146).

„Această competiţie vine ca o continuare firească a demersurilor pe care Agenţia Spaţială Română le face pentru atragerea publicului tânăr către domeniul spaţial, pentru popularizarea ştiinţei şi nu în ultimul rând pentru a încuraja tinerii talentaţi din România, vizionari și pasionaţi de ştiinţă să aleagă o carieră în acest domeniu”, a declarat Virgiliu Pop, Manager ESERO România și cercetător științific al Agenției Spațiale Române.

„Considerăm că inovația, creativitatea, lucrul în echipă, profesionalismul şi nu în ultimul rând pasiunea – valorile care stau la baza Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO – sunt totodată atributele esenţiale în procesul de formare a viitorilor oameni de ştiinţă şi cercetători. De aceea, suntem încrezatori că vom ajuta tinerii să se îndrepte către o carieră științifică sau tehnologică, prin testarea cunoştinţelor lor în cadrul concursului nostru”, a completat acesta.

Înscrierea în concurs

Ȋnscrierile sunt deschise până pe data de 21 iunie şi vor fi realizate de către profesorul coordonator al fiecărei echipe, prin completarea formularului electronic de înscriere în limba engleză disponibil aici. Acesta va cuprinde informaţii cu privire la identitatea participanţilor, precum şi o prezentare succintă a conceptului pe care echipa doreşte să îl realizeze în cadrul competiţiei, urmând să fie trimis în format electronic la adresa exo-ro@rosa.ro.

Etapele competiţiei

Prima etapă a Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu va fi o preselecţie pe regiuni de dezvoltare, în urma căreia vor fi selectate opt echipe finaliste.

Cele 8 regiuni de dezoltare ale ţării sunt:

  • Regiunea 1 Nord-Est, cu judeţele: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui;
  • Regiunea 2 Sud-Est, cu judeţele: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea;
  • Regiunea 3 Sud, cu judeţele: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman;
  • Regiunea 4 Sud-Vest, cu judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea;
  • Regiunea 5 Vest, cu judeţele: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș;
  • Regiunea 6 Nord-Vest, cu judeţele: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj;
  • Regiunea 7 Centru, cu judeţele: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu;
  • Regiunea 8 Bucuresti-Ilfov: București și Județul Ilfov.

După anunţarea finaliştilor competiţiei de către ROSA în data de 24 iunie, echipele rămase în concurs vor avea la dispoziţie perioada 25 iunie – septembrie 2015 pentru a realiza roverele.

Tot în această etapă echipele participante vor deschide o pagină de Facebook cu numele echipei, provocarea pentru ei fiind să strângă un număr cât mai mare de fani, să îi ţină la curent cu evoluţia proiectului lor şi să facă cunoscută publicului implicarea în competiţia Exo-RO. Popularizarea proiectului va reprezenta unul din criteriile de evaluare în etapa finală a competiţiei.

Prezentarea proiectelor şi premierea câştigătorilor va avea loc la Vulcanii Noroioşi în cursul lunii septembrie 2015.

Mai multe detalii privind condiţiile de participare şi criteriile de jurizare în cadrul competiţiei sunt disponibile în Regulamentul Oficial, disponibil aici.

Pentru noutăți despre Competiţia Naţională de Rovere Exo-RO pentru elevii de liceu urmăriți pagina oficială.