A început Săptămâna Mondială a Spațiului, ediția 2017
3, octombrie 2017

În perioada 4 – 10 octombrie are loc Săptămâna Mondială a Spațiului, cel mai mare eveniment public din lume dedicat celebrării spațiului. Peste 100 de organizații și instituții din România au răspuns invitației de a se alătura campaniei globale și s-au înscris cu acțiuni educaționale și de promovare a spațiului, pe tema ediției de anul acesta – „Explorând Noi Lumi în Spațiu”.

Printre acțiunile ce vor avea loc în țară începând de astăzi amintim:

  • În Bârlad vor avea loc sesiuni de observații astronomice, precum și o sesiune interactivă pe tema misiunii Cassini și a cosmologiei.
  • În Târgoviște va avea loc o conferință despre personalități în domeniul științific și tehnic, precum și dezbateri, proiecții de filme și alte activități interactive.
  • În Târgu Neamț, pe data de 6 octombrie, la ora 14:00, elevii de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” se vor întâlni cu Daniel Movilă, câștigător al locului III la faza internațională a concursului Odysseus 2017 (Toulouse, Franța) care le va vorbi despre experiența sa.
  • În București, la liceul Dante Alighieri, va fi organizat un workshop, vor fi proiectate filme despre cosmos și va fi organizată o expoziție la intersecția spațiu-artă.
  • Pe data de 9 și 10 octombrie, în Zalău va fi organizat un eveniment public unde elevii sunt așteptați să-și etaleze costume pe tematici spațiale, să-și expună machetele și să-și prezinte experimentele pe tema evenimentului.

Evenimente asemănătoare vor avea loc și în judetele Iași, Maramureș, Neamț, Olt, Dâmbovița, Cluj, Buzău, Bihor, Arad, Vaslui. Evenimentele pot suferi modificări. Vă rugăm să verificați paginile web ale organizatorilor. Lista tuturor evenimentelor din România, dar și la nivel mondial, poate fi accesată aici.

***

Despre World Space Week

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat în 1999 că Săptămâna Mondială a Spațiului va avea loc în fiecare an în aceeași perioadă: 4 – 10 octombrie, aceste date marcând două evenimente: 4 octombrie 1957 — lansarea primului satelit realizat de om, Sputnik 1, deschizând astfel calea spre explorarea spaţiului şi 10 octombrie 1967 — Semnarea Tratatului privind principiile care guvernează activităţile statelor în domeniul explorării şi utilizării pașnice a spațiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești.

Evenimentul Săptămâna Mondială a Spațiului este coordonat de către Organizația Națiunilor Unite, cu sprijinul World Space Week Association (WSWA). WSWA conduce o echipă globală de Coordonatori Naționali, care promovează celebrarea Săptămânii Mondiale a Spațiului în propriile țări. În România evenimentul este coordonat de către Agenția Spațială Română (ROSA).

 
Începând cu prima ediție, Săptămâna Mondială a Spațiului a crescut în amploare, devenind cel mai mare eveniment public din întreaga lume dedicat celebrării spaţiului.

Agenția Spațială Română (ROSA) este coordonatorul național al evenimentului.

Credit imagine: WSW