A început misiunea Proxima
21, noiembrie 2016

Thomas Pesquet, astronaut ESA, Peggy Whitson, astronaut NASA, și comandantul Roscosmos Oleg Novitsky, au fost lansați în spațiu de pe cosmodromul Baikonur din Kazakhstan, pe 17 noiembrie, la ora 20:20 GMT.

După lansarea spectaculoasă ce i-a propulsat pe astronauți 1640 km în mai puțin de 10 minute, cei trei au petrecut două zile înaintând spre Stația Spațială Internațională, ce orbitează Pământul cu 28 800 km/h.

Călătoria a fost relativ liniștită după o lansare dură. Deoarece nu au avut acces nici la internet și nici la telefon prin satelit, echipajul s-a bazat doar pe comunicații radio, stabilite la anumite intervale, pentru a lua legătura cu echipa de la sol.

Nava Soyuz, cu dimensiuni asemănătoare unui vehicul auto, transportă oameni în spațiu de aproape 50 de ani. Thomas, Peggy și Oleg au încercuit Pământul de 34 de ori înainte de a ajunge la Stația Spațială, sâmbătă, 19 noiembrie. După andocare, la ora 21:58 GMT, Thomas, Peggy și Oleg au fost întâmpinați în Stație la ora 00:40 GMT de astronautul NASA Shane Kimbrough și cosmonauții Andrei Borisenko și Sergei Ryzhikov.

Thomas este primul astronaut francez care vizitează Stația Spațială Internațională, de la ultima misiune a astronautului ESA Leopold Eyrharts, care a ajutat la instalarea modului european Columbus în 2008.

Peggy și Oleg au mai zburat și în trecut pe o navă Soyuz – aceasta fiind cea de-a treia misiune a lui Peggy pe Stație, dar și cea de-a doua oară când este la comanda misiunii.

Proxima

Nimic nu poate pregăti astronauții pentru gravitație zero, dar preparatorii de pe Pământ fac tot ceea ce se poate în acest sens prin sesiuni de pregătire subacvatică, prin ședințe de 20 de secunde zbor în zero gravitație și prin sesiuni de realitate virtuală.

Primele două săptămâni ale lui Thomas vor fi folosite pentru a deprinde condițiile de lucru și trai în microgravitație. În această perioadă, corpul lui se va adapta la condițiile de viață fără efectele gravitației. Coloana i se va alungi, fluidele din corp se vor îndrepta către cap, iar oasele vor deveni mai fragile.

În plus, Thomas va trebui să își ajusteze noțiunea spațiului. Fără greutate, nu mai există noțiunea de sus–jos, stânga–dreapta în sensul tradițional al conceptului, totul depinzând de felul în care plutești. Pentru a înrăutați situația, orice echipament, unealtă sau mâncare, care nu sunt prinse, se vor îndepărta.

Thomas are un program încărcat de experimente, planificat pentru misiunea lui de șase luni. În prima săptămână pe Stație va începe să lucreze la experimentul Aquamembrane (membrana acvatică), care promite să simplifice testarea contaminării apei, pe Pământ sau în spațiu.

El va mai plasa mostre în jurul laboratorului Columbus pentru experimentul Matiss, care investighează proprietățile antibacteriene ale materialelor utilizate în spațiu, pentru a testa dacă viitoarele nave spațiale vor fi mai simplu de curățat.

Tot în timpul primei săptămâni, Thomas va plasa sisteme de monitorizare pentru a măsura nivelul de radiații care ajunge pe Stația Spațială Internațională și în corpul său.

Puteți afla mai multe informații despre cele 50 de experimente europene pe care le va realiza Thomas pe pagina dedicată misiunii.

Credit imagine: GCTC