Biroul pentru Educație al ESA și Fundația Raspberry Pi au anunțat că 299 de echipe care participă la European Astro Pi Mission Space Lab Challenge de anul acesta au obținut statutul de zbor. Dintre acestea 23 echipe sunt din România. Programele lor sunt primele care rulează pe noul Astro Pi de pe Stația Spațială Internațională (ISS).
Misiunea Space Lab oferă echipelor de tineri cu vârsta de până la 19 ani posibilitatea de a efectua experimente științifice la bordul ISS. Echipele își pot alege una dintre cele două teme pentru experimentele lor, investigând fie „Viața în spațiu”, fie „Viața pe Pământ”. De asemenea, pot alege dacă să folosească un accelerator de învățare automată Coral în timpul experimentului.
Spre deosebire de anul trecut, ESA a primit cu 88% mai multe cereri pentru Mission Space Lab anul acesta. În total, 799 de echipe au aplicat în septembrie 2021, așa că obținerea statutului de zbor este o realizare uriașă pentru echipele câștigătoare. Deoarece timpul pentru ca Astro Pi să fie poziționat în fereastra ISS este limitat, nu există posibilitatea de a rula fiecare experiment trimis.
Cu toate acestea, pe ISS vor rula anul acesta 67 de experimente în plus comparativ cu anul trecut. Eliminarea echipelor a fost foarte dificilă; multe dintre echipe au fost eliminate pentru că, codul lor nu a putut fi rulat din cauza unor probleme foarte mici ale programului lor.
Echipele pot folosi Astro Pi pentru a investiga viața din interiorul modulului Columbus al ISS folosind cel puțin unul dintre senzorii lui Astro Pi. În acest an se vor desfășura 71 de experimente „Viața în spațiu”.
Pe de altă parte, echipele pot investiga caracteristicile de pe suprafața Pământului folosind camera de pe Astro Pi, care este poziționată pentru a vedea Pământul dintr-o fereastră de pe ISS. Anul acesta, pentru prima dată, echipele ar putea decide dacă să folosească lumina vizibilă sau imagini în infraroșu (IR). 228 de experimente „Viața pe Pământ” se vor desfășura în acest an, iar echipele folosesc senzori pentru a determina locația precisă a ISS atunci când sunt captate imagini, identificând astfel dacă ISS zboară deasupra pământului, a mării sau a unei țări anume.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: ESA