Un contract semnat cu Arianespace asigură lansarea celui de-al treilea satelit Copernicus Sentinel-1.Programat să se lanseze cu noua rachetă Vega-C a ESA din Portul Spațial European din Guyana Franceză în prima jumătate a anului 2023, Sentinel-1C va continua obiectivul esențial de a furniza imagini radar cheie pentru o gamă largă de servicii, aplicații și utilizări științifice – toate în beneficiul societății.
Având parte de tehnologie radar avansată, ce poate oferi imagini ale suprafeței Pământului pe orice vreme, zi și noapte, ambițioasa misiune Sentinel-1 nu numai că a ridicat ștacheta pentru radarele spațiale, dar și a pregătit calea pentru programul Copernicus, componenta de Observarea Pământului a programului spațial al Uniunii Europene.
De câțiva ani programul Copernicus este cel mai mare furnizor de date de Observare a Pământului din lume. Seria de misiuni Sentinel oferă date complementare, iar gama de servicii oferite prin Copernicus ajută la abordarea unora dintre cele mai grele provocări de mediu actuale, cum ar fi securitatea alimentară, creșterea nivelului mării, diminuarea gheții, dezastrele naturale și problema generală a crizei climatice.
În aprilie 2014, Copernicus Sentinel-1A a fost primul satelit care a fost lansat pentru acest program de mediu. Deoarece misiunea cuprinde doi sateliți identici care orbitează la 180 de grade unul de celălalt pentru a capta imagini de pe planetă cu o frecvență de șase zile, până la o zi la latitudini mari, Sentinel-1B a fost lansat în aprilie 2016.
Sentinel-1A a fost proiectat pentru a avea o durată de viață operațională de șapte ani, dar el este încă în parametri și va fi în funcțiune câțiva ani și de acum înainte. Sentinel-1B, pe de altă parte, este momentan indisponibil din cauza unei anomalii tehnice, așa că este important ca Sentinel-1C să fie pus pe orbită și să fie operațional cât mai curând posibil.
Vega-C este o rachetă mai puternică decât predecesoarea sa și este capabilă de o gamă largă de tipuri de misiuni.
Racheta Vega-C va plasa satelitul Sentinel-1C, care cântărește aproximativ 2,3 tone, pe o orbită sincronă solară, la o altitudine de aproximativ 690 km.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: ESA/ATG medialab