Într-un anunț făcut public pe 28 februarie, Agenția Spațială Europeană (ESA) a declarat următoarele: „Suntem indignați de victimele umane și consecințele tragice ale războiului din Ucraina. Acordăm maximă prioritate în a lua cele mai potrivite decizii, nu doar cu gândul la angajații implicați în programe, dar și cu respect față de valorile noastre europene, care întotdeauna au stat la baza cooperării internaționale.
ESA este o organizație interguvernamentală condusă de 22 de State Membre. În ultimele decenii, am construit o rețea solidă de cooperare internațională, care deservește comunitatea europeană și globală prin programele sale de succes.
Implementăm în totalitate sancțiunile impuse Rusiei de Statele Membre ESA. Evaluăm consecințele asupra fiecăruia dintre programele noastre care sunt realizate în colaborare cu Agenția Spațială de Stat Rusă Roscosmos și ne aliniem deciziile la cele ale Statelor Membre, coordonându-ne cu partenerii industriali și internaționali (în special cu NASA, legat de Stația Spațială Internațională).
În privința lansărilor Soyuz de la Portul Spațial European din Kourou, am luat la cunoștință decizia Roscosmos de a-și retrage forța de lucru din Kourou. În consecință, vom căuta cel mai potrivit serviciu de lansare pentru fiecare încărcătură utilă europeană ce intră în responsabilitatea noastră, plecând de la sistemele de lansare operaționale și având în vedere și viitoarele lansatoare Vega-C și Ariane 6.
În ceea ce privește continuarea programului ExoMars, lansarea misiunii în 2022 a devenit foarte improbabilă, în condițiile sancțiunilor și în context mai larg. Directorul General ESA va analiza toate opțiunile și va pregăti o decizie oficială în privința căilor de urmat pe viitor de către Statele Membre ESA.
ESA continuă să monitorizeze situația în strânsă legătură cu Statele Membre.”
Declarația sursă poate fi accesată la acest link.
Credit: ESA