Trio de cratere
23, august 2021

Această imagine a fost realizată pe 22 martie 2021 în regiunea Lunae Planum [16.74°N, 300.9°E] de pe Marte, de către camera CaSSIS a lui ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) a ESA-Roscosmos.

Se știe că această regiune este acoperită de depozite mari de lavă, probabil de la vulcanii Tharsis Montes din apropiere. În această imagine, trei cratere de impact de dimensiuni medii ocupă locul central, acesta fiind marcat de multe cu multe impacturi mai mici.

Mărind imaginea craterelor mai mari este posibil să se vadă straturi în marginea interioară care ar putea reprezenta acumularea succesivă a fluxurilor de lavă în această zonă.

Misiunea științifică completă a TGO a început în 2018. Sonda spațială nu numai că trimite imagini spectaculoase, ci oferă și cel mai bun inventar făcut vreodată gazelor atmosferice ale planetei, și mapează suprafața planetei pentru locurile bogate în apă. De asemenea va furniza servici de transmitere a datelor pentru cea de-a doua misiune ExoMars care cuprinde roverul Rosalind Franklin și platforma Kazachok, când va sosi pe Marte în 2023.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA / Roscosmos / CaSSIS, CC BY-SA 3.0 IGO