ESA caută nume pentru o nouă misiune
4, iunie 2021

Agenția Spațială Română (ROSA) vă invită să trimiteți propuneri în cadrul apelului de idei pentru numele noii misiuni lansată de Agenția Spațială Europeană (ESA). Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 17 octombrie 2021, iar ideea selectată va fi premiată.

Noua misiune ESA va avea rolul de a identifica potențialele furtuni solare periculoase înainte ca acestea să ajungă pe Pământ. Satelitul, cunoscut în prezent sub numele de „Lagrange”, va trimite un flux constant de date către Rețeaua de Servicii Meteorologice Spațiale a ESA, fiind primul astfel de instrument.

Datorită zborului spre o poziție unică în spațiu, fixată în raport cu Soarele și Pământul, aceasta va avea o „vedere laterală” ce îi va permite să observe sursele periculoase de activitate solară — cum ar fi petele solare — și să urmărească propagarea evenimentelor solare în timpul călătoriei lor spre Pământ.

Datele obținute vor fi folosite pentru a trimite avertismente la timp către autoritățile naționale, activități industriale și organizații care se bazează sau se ocupă de sistemele tehnologice moderne de care depindem cu toții și care sunt expuse furtunilor solare.

Această misiune va contribui la siguranța noastră și ne va ajuta să protejăm infrastructura civilă crucială – cum ar fi rețelele electrice și sateliții de navigație și telecomunicații.

Mai multe informații aici.

Credit imagine: ESA / A. Baker, CC BY-SA 3.0 IGO