Pe Pământ, laserele sunt folosite pentru a măsura poziția deșeurilor spațiale de deasupra planetei, oferind astfel informații cruciale despre evitarea coliziunilor în spațiu. Până acum această tehnică avea un defect fatal.
De ceva vreme laserele erau folosite doar pentru a măsura distanța față de deșeurile spațiale pe parcursul a câtorva ore seara, timp în care stația cu laser de pe Pământ se află în întuneric, dar deșeurile spațiale se scaldă încă în ultimele raze ale Soarelui.
În același mod în care Luna este mai luminată atunci când strălucește în lumina soarelui când este noapte pe Pământ, și deșeurile spațiale sunt mai ușor de observat când se reflectă lumina Soarelui în zonele întunecate.
Pentru că deșeurile spațiale sunt mult mai aproape de Pământ, există doar o fereastră mică de timp în care acestea sunt iluminate, dar observatorii de pe Pământ nu.
Un studiu recent a demonstrat acum că este cu adevărat posibil, în plină zi, ca laserele să fie folosite pentru a determina distanța până la deșeuri. Această nouă metodă de variație a laserului va ajuta la îmbunătățirea predicțiilor deșeurilor spațiale de pe orbită, și va extinde perioada disponibilă pentru realizarea observațiilor și asigurarea siguranței navelor spațiale valoroase.
Utilizând o combinație specială de telescoape, detectoare și filtre de lumină la anumite lungimi de undă, cercetătorii au descoperit că este de fapt posibil să fie mărit contrastul obiectelor față de cerul sub lumina zilei, și astfel să se dezvăluie obiectele care anterior erau ascunse vederii.
Mai multe detalii găsiți aici.
Credit imagine: ESA/Alan Baker, CC BY-SA 3.0 IGO