ESA a semnat un contract cu Thales Alenia Space pentru construcția misiunii de monitorizare a mediului ROSE-L (Radar Observation System for Europe in L-band), parte a programului european Copernicus.
Urmând să fie lansat în 2028, ROSE-L va monitoriza continuu, pe timp de zi și noapte, suprafețele terestre ale Pâmântului, oceanele și gheața, oferind frecvent imagini la rezoluție spațială ridicată.
Timp de șapte ani și jumătate, pe durata funcționării sale, misiunea ROSE-L va furniza informații noi ce nu se pot colecta prin sateliții deja existenți sau prin alte mijloace. ROSE-L va oferi date esențiale despre păduri și ocuparea terenului, ceea ce va permite îmbunătățirea monitorizării ciclului de carbon și a estimarea acestuia.
Totodată, misiunea va extinde capacitatea de monitorizare a deplasărilor fine de suprafețe, ajutând astfel la detectarea riscurilor geologice. Va înregistra automat condițiile de umiditate ale suprafeței solului, gheața maritimă și terestră, sprijinind în același timp cercetările legate de schimbările climatice și atenuarea acestora.
Plasat pe o orbită polară la altitudinea de 690 km, ROSE-L va fi echipat cu un instrument radar cu o diafragmă sintetică activă. Antena radarului va fi cea mai mare antenă planară construită vreodată, având dimensiunile impresionante de 11 metri pe 3.6 metri, echivalentul a aproximativ 10 mese de ping-pong.
Thales Alenia Space este principalul contractor pentru această misiune, cu un contract în valoare de 482 milioane de euro, iar responsabili pentru instrumentul radar sunt Airbus Defence and Space Germania. În contract sunt implicați în total 29 de producători din 15 țări.
Pentru a afla mai multe despre acest subiect, vă rugăm să intrați pe acest link.
Credit imagine: Thales Alenia Space