Portul Spațial European situat în Kourou, Guyana Franceză, se întinde pe o suprafață de 700 de kilometri pătrați și cuprinde zona de lansare, trei complexe operaționale de lansare împreună cu un altul în curs de construcție pentru Ariane 6, precum și fabrici în care se produce combustibilul. Împreună, toate acestea necesită până la 20% din aprovizionarea cu energie a întregii țări.
Aproape jumătate din energie este folosită pentru răcirea clădirilor, restul fiind folosită pentru producția de combustibil solid și lichid, un proces costisitor din punctul de vedere al energiei. Anual, se plătesc facturi de câteva milioane de euro.
Agenția Spațială Europeană (ESA), în colaborare cu Centrul Național de Studii Spațiale (CNES) din Franța, plănuiește reducerea costurilor prin reducerea dependenței de rețeaua Guyanei Franceze și trecerea la surse de energie „verde” și regenerabile, ce s-ar afla la fața locului.
Aceste noi surse de energie sunt concepute pentru a furniza, până la finalul anului 2025, 90% din energia electrică consumată. Pentru obținerea acestor rezultate, Portul Spațial European ar fi cu mult peste obiectivele Acordului de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice.
Planul energetic de tranziție se bazează pe doi piloni importanți: introducerea de panouri solare (până la 10MW), ce ar urma să intre în funcțiune până la începutul anului 2023, urmate în același an de două unități de biomasă, care ar folosi pierderile de căldură pentru răcirea clădirilor. Această combinație de resurse ar putea economisi în jur de 50 GWh pe an, reducând amprenta de carbon cu echivalentul a aproximativ 45.000 tone de dioxid de carbon (CO2).
Puteți citi mai multe detalii despre aceste planuri accesând acest link.
Credit foto: ESA–Stephane Corvaja