Centrul de comandă al Agenției Spațiale Europene (ESA) se pregătește pentru manevrele de zbor cu asistență gravitațională ale misiunii euro-japoneze BepiColombo, ce va studia planeta Mercur.
BepiColombo, lansat în octombrie 2018, orbitează în prezent în jurul Soarelui, la o distanță similară cu cea a Pământului. Pe 10 aprilie, în jurul orei 06:25 CEST (7:25 ora României), vehiculul spațial se va apropia de Pământ la o distanță de numai 12 700 km, adică mai puțin de jumătate din altitudinea sateliților europeni de navigație Galileo. Manevra va încetini misiunea BepiColombo și îi va orienta traiectoria spre centrul Sistemului Solar, „strângându-i” astfel orbita în jurul Soarelui.
BepiColombo este echipat cu trei camere „selfie” asemănătoare modelului GoPro, montate pe modulul de transfer, care vor face fotografii pe măsură ce acesta se apropie de Pământ. Camerele foto au fost activate la începutul lunii martie și au surprins câteva imagini ale sistemului Pământ-Lună, din perspectiva misiunii BepiColombo, în timp ce aceasta se îndrepta spre Pământ.
Survolul Pământului din 10 aprilie este doar prima dintre cele nouă manevre de asistență gravitațională pe care BepiColombo le va efectua în timpul călătoriei sale de 7 ani spre Mercur. În luna octombrie, nava spațială va efectua primele două survoluri ale planetei Venus.
Manevra care va permite misiunii să își regleze traiectoria cu ajutorul gravitației Pământului va fi efectuată pe fondul restricțiilor impuse de epidemia Coronavirus
Mai multe informații sunt disponibile la acest link.
Credit imagine: ESA