Directorul Departamentului Aplicații Spațiale, prof. dr. Alexandru Badea, a reprezentat Agenția Spațială Română (ROSA) în misiunea consultativă tehnică a ONU-SPIDER în Tunisia, ce a avut loc în perioada 4 – 6 martie 2020. Demersul a avut ca scop identificarea nevoilor acestei țări în ceea ce privește gestionarea dezastrelor cu ajutorul informațiilor spațiale.
Echipele de experți s-au întâlnit cu autorități cheie implicate în gestionarea dezastrelor, pentru a discuta despre folosirea datelor spațiale pentru managementul situațiilor de risc și al dezastrelor și pentru a face, ulterior, recomandări privind îmbunătățirile ce pot fi aduse. ROSA coordonează Biroul Suport Regional (Regional Support Office – RSO) ONU-SPIDER.
În timpul misiunii, echipa de experți a vizitat mai multe instituții cheie. Programul a inclus și un workshop cu peste 20 de participanți din nouă instituții, cu scopul de a prezenta programul ONU-SPIDER omologilor tunisieni implicați în gestionarea dezastrelor, precum și de a încuraja cooperarea între instituții și schimbul de informații geospațiale.
Prof. dr. Alexandru Badea s-a întâlnit, de asemenea, cu ambasadorul României în Tunisia, dr. Dan Stoenescu. Ambasada României a declarat, într-un anunț oficial, că „Experiența României este importantă deoarece țara noastră dezvoltă în mod activ și utilizează serviciile unice oferite de sistemele prin satelit pentru aplicații spațiale orientate spre cetățeni, sub formă de telemedicină, gestionarea dezastrelor, agricultură inteligentă.” În plus, au fost discutate posibilitățile de cooperare și sprijin din partea Agenției Spațiale Române pentru înființarea Agenției Spațiale Tunisiene.
Misiunea s-a desfășurat cu sprijinul experților Agenției Spațiale Algeriene, ai Agenției Spațiale Române (ROSA), ai Comisiei Economice pentru Africa a ONU, ai Observatorului Astronomic din Atena, și din partea Serviciului de gestionare a situațiilor de urgență din cadrul Copernicus. Echipa a beneficiat de sprijinul directorului pentru aplicații spațiale din partea Biroului Națiunilor Unite pentru Spațiul Extra-atmosferic.
ONU-SPIDER își propune să se asigure că toate țările au capacitatea de a folosi informațiile spațiale din mai multe surse în sprijinul eforturilor de gestionare a dezastrelor și situațiilor de risc. Pentru a se asigura că toate părțile interesate pot beneficia de aceste informații în cel mai eficient mod posibil, ONU-SPIDER oferă sprijin consultativ tehnic statelor membre prin misiuni precum cea de față.