Conferința ESA „NEO and Debris Detection”, 22-24 ianuarie 2019
14, iulie 2018

În perioada 22-24 ianuarie 2019, Agenția Spațială Europeană (ESA) organizează conferința „NEO and Debris Detection” la Centrul European pentru Operațiuni Spațiale (ESOC) din Darmstadt, Germania. Rezumate ale lucrărilor pot fi trimise începând cu data de 3 septembrie până pe 1 octombrie 2018.

Siguranța spațiului este un motiv tot mai mare de îngrijorare pentru națiunile cu programe spațiale, inclusiv pentru România. Agenția spațială Română (ROSA) a prioritizat participarea României în programele de securitate ale Agenției Spațiale Europene (ESA), începând cu luna noiembrie 2012. Participarea României se concentrează pe domeniul meteorologiei spațiale și al Obiectelor din Apropierea Pământului (NearEarthObjects — NEO).

Populația de NEO și numărul tot mai mare de obiecte artificiale din spațiu reprezintă un risc serios pentru infrastructura de pe orbită și de la sol. La nivel mondial au fost dezvoltate sisteme terestre de supraveghere a spațiului și capacități de predicție pentru a garanta siguranța operațiunilor și pentru a asigura protejarea populației și a infrastructurii.

Această conferința internațională se va concentra pe progresele realizate recent prin explorarea sinergiilor dintre programele de căutare, determinarea orbitelor și managementul riscurilor legate de NEO și obiecte spațiale. Aspectele cheie pentru realizarea acestor sinergii se referă la sisteme de radare și telescoape, instrumentație, tehnici de observație, metode de procesare a datelor și la standardizarea schimbului de date.

Conferința va oferi un forum unic pentru schimbul de informații, discuții tehnice, definirea direcțiilor viitoare de cercetare și pentru interacțiuni între cercetători din domeniile NEO, Supraveghere și Urmărire a obiectelor spațiale, ingineri și factori de decizie din industrie, factori de decizie politici și juriști în domeniul spațiului, operatori de sisteme spațiale și terestre, organizații (de ex. agenții spațiale, UE, UNCOPUOS, IAA, COSPAR), reprezentanți ai mediului academic și din sectorul apărării.

Rezumatele lucrărilor pot fi trimise începând cu data de 3 septembrie și până pe 1 octombrie 2018. Înscrierile sunt deschise în prezent.

Mai multe informații sunt disponibile la acest link.

Credit imagine: ESA