Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, a prezentat declarația României la Segmentul la Nivel Înalt al celei de-a 61-a sesiuni a Comitetului pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic (COPUOS), desfășurat la Viena, în Austria.
În declarația sa, Dr. Piso a reamintit sprijinul oferit de România de-a lungul timpului, în organizarea activităților UNISPACE+50, cu ocazia Conferinței UNISPACE III din 1999, dar și prin deținerea Președinției COPUOS și a Subcomitetului Științific și Tehnic.
Cercetarea, tehnologia și dezvoltarea spațială sunt recunoscute în România ca arie strategică importantă, cu impact asupra altor domenii. Acest angajament strategic este confirmat de evoluția pozitivă a Programului Spațial Național (STAR), dar și de creșterea cooperărilor internaționale. România cooperează în prezent cu toate marile agenții spațiale din lume și participă, în colaborare, la peste 20 de misiune și programe spațiale.
Dl. Piso a reamintit participarea României la Programele Agenției Spațiale Europene și cele ale Uniunii Europene, prezentând, de asemenea, strategia națională construită în jurul conceptului celor trei de S: Știință și Tehnologie, Servicii și Securitate.
România sprijină agenda „Spațiu 2030” în aproape toate obiectivele sale. Dr. Piso a subliniat caracterul de infrastructuri critice a structurilor spațiale și a menționat că România este unul dintre puținele state cu o legislație dedicată infrastructurii spațiale drept infrastructură critică.
„Suntem astăzi capabili să transformăm spațiul care ne înconjoară într-o lume nouă, fantastică și nelimitată. Suntem generația care are ocazia, dar și responsabilitatea, de a fi pionerii unei noi ere”, a declarat Dr. Piso în finalul discursului său, făcând referire la ultimele descoperi științifice și progrese tehnologice.
Segmentul la nivel înalt al celei de-a 61-a sesiuni a Comitetului pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic (COPUOS) a avut loc pe 20 și 21 iunie. Această manifestație a făcut parte din evenimentul UNISPACE+50, care a cuprins și un simpozion adresat comunității spațiale, organizat în perioada 18-19 iunie. Evenimentul este urmat în perioada 22-29 iunie de cea de-a 61 sesiune normală COPUOS.
UNISPACE+50 a fostprimul Summit Spațial Global al Națiunilor Unite în secolul 21 șia avut loc în perioada 18-21 iunie, la Vienna International Centre, în Austria, pentru a celebra a 50-a aniversare a Conferinței Națiunilor Unite despre Explorarea și Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic și pentru a contura agenda ONU ”Spațiu 2030”.
Anterior segmentului special, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, a participat la Panelul Șefilor de Agenții Spațiale din cadrul simpozionului, urmând ca în perioada 22-29 iunie să susțină o declarație ca șef al delegației române și pe parcursul sesiunilor obișnuite COPUOS.
Credit imagine: ROSA