Apel deschis pentru studenți: ”Workshop-ul de Inginerie Concurentă pentru CubeSats”
9, noiembrie 2017

Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții români să participe la primul workshop de inginerie concurentă al Academiei ESA dedicat CubeSats. Evenimentul va fi organizat între 16 și 19 ianuarie 2018 la Centrul de Pregătire și Invățare din ESEC, Belgia. Termenul limită pentru înscrieri este 4 decembrie 2017.

„Workshopul de Inginerie Concurentă pentru CubeSats” va familiariza echipele de studenți cu procesul de proiectare concurentă a unei misiuni CubeSat, după modelul ingineriei concurente, și este conceput pentru a pregăti universitățile care intenționează să dezvolte un proiect CubeSat sau sunt în faza incipientă a unui astfel de proiect.

În timpul workshop-ului, participanții vor fi împărțiți în grupe a câte doi sau trei membri și repartizați la una dintre următoarele discipline: ingineria sistemelor, procese de analiza misiunii, configurație și structuri, alimentare, comunicații și computere la bord și manipularea datelor, altitudinea și sistemul de control al orbitei (AOCS) sau sisteme de control al temperaturii.

Sunt preferate echipele care și-au propus să înceapă sau au demarat recent un proiect CubeSat universitar și / sau acele echipe interesate să aplice metodologii de inginerie concurentă la proiectarea unui CubeSat. Cerințele de eligibilitate prevăd că echipa CubeSat să fie dintr-o universitate cu sediul într-un Stat Membru sau Asociat ESA, trebuie să existe cel puțin patru studenți universitari în echipă, iar proiectul trebuie să fie unul educațional.

Doar un număr limitat de membri ai echipei vor avea șansa de a participa la workshop. Candidații trebuie să aibă cetățenia unui Stat Membru sau Asociat ESA. La momentul depunerii cererii, ei trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 – 32 de ani, să fie înscriși ca studenți la licență, masterat sau doctorat cu normă întreagă în cadrul unei universități (să nu devină absolvenți înaintea workshopului); și ar trebui să studieze un subiect de inginerie sau fizică.

ESA va acoperi costurile de cazare și masă, precum și până la 200 de euro pentru fiecare student selectat, pentru a călători la Redu, Belgia.

Înregistrarea este un proces în două etape: liderul echipei va trebui să trimită un sumar al proiectului CubeSat și studenții din cadrul fiecărei echipe vor depune cererea individual.

Mai multe detalii despre „Workshopul de Inginerie Concurentă dedicat CubeSats” pot fi accesate aici.

Credit imagine: ESA