Satelitul Sentinel-2B a fost lansat astăzi, 7 martie 2017
7, martie 2017

Satelitul Sentinel-2B, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană (ESA), a fost lansat astăzi, dublând astfel acoperirea de înaltă rezoluție în spectrul optic a programului Copernicus al Uniunii Europene.

Satelitul de 1.1 tone a fost transportat pe orbită de o rachetă Vega, de pe Portul Spațial European din Kourou, Guiana Franceză. Lansarea a avut loc la ora  01:49 GMT (03:49 ora locală a României).

Separarea primei trepte a avut loc la 1 minut și 55 de secunde după decolare, iar procedura finală de separare și plasare pe orbită au avut loc la 57 de minute și 57 de secunde de la lansare.

Sistemele satelitului Sentinel au fost apoi activate de la Centrul ESA de Operațiuni din Darmstad, Germania, iar panoul său solar a fost desfăcut.
În următoarele trei zile, instrumentele satelitului vor fi verificate și calibrate pentru a pregăti satelitul de predare, urmând ca misiunea acestuia să înceapă în următoarele 3-4 luni.

Înregistrarea lansării și mai multe detalii despre satelitul Sentinel-2B sunt disponibile aici.

Misiunea Sentinel-2 în spectrul optic se bazează pe o constelație de doi sateliți identici, Sentinel-1A, care a fost lansat în iunie 2015, și Sentinel-2B. Deși lansați separat, cei doi sateliți vor fi plasați pe aceeași orbită, zburând la 180 de grade depărtare. La fiecare cinci zile, sateliții vor acoperi în mod complementar suprafețe terestre, insule de mari dimensiuni, ape continentale sau costiere, între latitudinile 84 grade Sud și 84 grade Nord, optimizând astfel acoperirea și livrarea de date.

Credit imagine: ESA–Stephane Corvaja