Lansarea Serviciilor Inițiale Galileo
15, decembrie 2016

Sistemul Global de Navigație prin Satelit al Europei a devenit operațional, sateliții de pe orbită oferind servicii de poziționare, navigație și cronometrare pentru utilizatori din toată lumea. Astăzi, 15 decembrie 2016, Uniunea Europeană, deținătorul sistemului, a anunțat oficial lansarea Serviciilor Inițiale Galileo, primul pas către capacitate operațională deplină.

Galileo este programul Uniunii Europene (UE) în domeniul Sistemelor Globale de Navigație prin Satelit (GNSS) și va oferi cinci servicii: Serviciul Deschis, Serviciul Public Reglementat, Serviciul Comercial, Serviciul de Căutare și Salvare și contribuții la serviciul de monitorizare a integrității. Instituția principală responsabilă de implementarea programului Galileo este Comisia Europeană, însă Serviciile Inițiale sunt oferite prin intermediul Agenției GNSS European (GSA). Agenția Spațială Europeană (ESA) are ca responsabilitate principală lansarea constelației de sateliți și implementarea serviciilor tehnice pentru acest program.

După cinci ani de lansări, 18 sateliți sunt în prezent pe orbită. Cei mai recenți patru lansați sunt în perioada de testare, înainte de a se alătura constelației, în primăvara viitoare.

Lansarea Serviciilor Inițiale Galileo marchează momentul în care programul trece din faza de implementare și testare în faza operațională, ceea ce le va permite utilizatorilor finali să folosească serviciile Galileo pentru poziționare, navigație și cronometrare, dacă dispozitivele lor conțin un chipset compatibil cu Galileo. Condițiile de livrare a Serviciilor Inițiale Galileo, inclusiv performanțele prevăzute și disponibilitatea, au fost publicate pe website-ul Centrului European de Servicii GNSS și pot fi găsite aici.

Lansarea Serviciilor Inițiale reprezintă prima etapă operațională a proiectului, urmând ca programul Galileo să își atingă capacitatea operațională deplină până în anul 2020. În perioada următoare, alți sateliți Galileo vor fi lansați pentru a aduce constelația în formație completă — 24 de sateliți și rezerve, ceea ce va crește capacitatea de utilizare a serviciilor furnizate și acoperirea globală.

Serviciile Inițiale Galileo

Serviciile Inițiale Galileo vor fi: Serviciul Deschis, Serviciul Public Reglementat (PRS — Public Regulated Service) și Serviciul de Căutare și Salvare (SAR — Search and Rescue).

Serviciul Deschis Galileo reprezintă un serviciu gratuit, de larg consum, pentru poziționare, navigație și cronometrare, care poate fi utilizat de chipseturile compatibile cu sistemul Galileo, de exemplu, cele din telefoanele inteligente sau din sistemele de navigație instalate la bordul autovehiculelor.

Serviciul Public Reglementat este destinat utilizatorilor de tip autorități publice, cum sunt serviciile de protecție civilă, brigăzile de pompieri, autoritățile vamale sau poliția. Serviciul este deosebit de robust și pe deplin criptat pentru a oferi autorităților publice continuitatea serviciilor în cazuri de urgență sau în situații de criză la nivel național, cum sunt atacurile teroriste.

Serviciul de Căutare și Salvare Galileo este contribuția Europei la un sistem internațional de balize de localizare pentru situații de urgență numit „Cospas-Sarsat”. După ce o persoană activează o baliză pentru cazuri de urgență, timpul necesar de localizare a acesteia, pe mare sau în munți, se va reduce de la trei ore la numai zece minute datorită Serviciului de Căutare și Salvare al sistemului Galileo. În plus, localizarea balizei pentru cazuri de urgență va fi determinată cu o precizie mai mare, de până la 5 km, ceea ce reprezintă o îmbunătățire față de precizia actuală de 10 km.

Beneficiile Serviciilor Inițiale Galileo pentru utilizatorii finali

Serviciile Inițiale Galileo sunt pe deplin interoperabile cu GPS (Global Positioning System), iar utilizarea combinată a acestora permite utilizatorilor finali să aibă acces la mai mulți sateliți, ceea ce va spori gradul de acuratețe a poziționării și va îmbunătății navigarea în orașe.

Serviciile de cronometrare vor contribui la o mai bună sincronizare a tranzacțiilor bancare și financiare și vor avea efecte pozitive asupra rețelelor de telecomunicații și distribuție a energiei.

Serviciul de Căutare și Salvare va putea salva vieți de o manieră mult mai eficientă, prin reducerea timpului de identificare a apelului de urgență și prin îmbunătățirea localizării acestuia.

Dispozitive ce conțin chipuri compatibile cu Galileo

În prezent 17 companii, reprezentând peste 95 % din oferta mondială, produc cipuri compatibile cu sistemul Galileo. Utilizatorii pot găsi aici o listă a dispozitivelor compatibile cu Galileo. Până în anul 2018, dispozitivele compatibile cu Galileo vor fi instalate în toate vehiculele-tip noi omologate în Europa, permițându-se astfel funcționarea sistemului eCall de răspuns în situații de urgență. 

Credit imagine: UE/ESA