Lansarea serviciilor europene SpaceDataHighway
28, noiembrie 2016

Sistemul European de Retransmisie de Date (European Data Relay System — EDSR) a început acum câteva să deservească Programul European de Observare a Pământului, Copernicus, transferând observații în timp cvasi-real, prin utilizarea unor tehnologii laser de ultimă generație.

EDSR — SpaceDataHighway va începe furnizarea de servicii comerciale pentru sateliții Copernicus Sentinel ai Comisiei Europene — fiind primul și singurul astfel de serviciu. EDSR este un parteneriat public-privat încheiat între ESA și Airbus Defence and Space, prin care ESA asigură dezvoltarea tehnologiilor inițiale, în timp ce compania oferă serviciile comerciale. Comisia Europeană reprezintă clientul de bază al EDSR prin misiunile sale Sentinel-1 și Sentinel-2.

EDSR accelerează transmisia către utilizatorul final de la sol a datelor primite de la sateliți aflați pe orbită terestră joasă, precum Sentinel. Acest lucru este realizat prin conectarea la sateliții care trec pe dedesubt cu ajutorul unui fascicul laser, pentru ca informația să fie retransmisă imediat către stațiile terestre europene prin unde radio de mare viteză.

În mod normal, sateliții aflați pe orbită terestră joasă trebuie să aștepte până ajung în perimetrul vizual al unei stații de la sol pentru a descărca informațiile colectate, ceea ce generează o întârziere de 90 de minute pentru fiecare orbită de 100 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece cele mai multe stații de la sol care deservesc sateliții de pe orbite joase se află în regiuni polare, deși sateliții Sentinel au și stații suplimentare în Spania și Italia.

Datele satelitare pentru observarea Pământului sunt însă utilizate din ce în ce mai mult pentru aplicații unde timpul de răspuns este critic, precum reacții în caz de dezastre, supraveghere și securitate maritimă. Viteza este un aspect esențial în aceste cazuri.

EDSR va ajuta la rezolvarea acestei probleme. În calitate de prima rețea mondială de comunicații optice prin satelit, aflată pe orbită geostaționară — poziție unde sateliții au nevoie de 24 de ore pentru a încercui Pământul dând astfel impresia că rămân mereu pe cer — EDSR va retransmite zilnic un volum fără precedent de informații vitale, în timp aproape real.

Primul nod EDSR-A va începe să colecteze date de la Sentinel – 1A. Cei doi sateliți se vor conecta printr-un fascicul laser de până la 15 ori pe zi.
Cel de-al doilea nod, EDSR-C, va fi lansat în 2017 pentru a ajuta la transferarea unor cantități impresionante de informații care sunt transmise și retransmise în Europa.

Spre deosebire de EDSR-A, care este găzduit pe satelitul comercial Eutelsat, EDSR-C este un satelit dedicat, construit special pentru acest sistem.

Ambele noduri sunt echipate cu o sarcină utilă TESAT, cu un terminal laser intersatelitar, dezvoltat cu fonduri asigurate de Centrul Aerospațial German (DLR). EDSR-A este echipat cu o sarcină utilă intersatelitară în bandă Ka, de mare viteză, pentru a retransmite informații de la și către Stația Spațială Internațională.

Complementar primilor doi sateliți, va fi dezvoltat un al treilea nod, EDSR-D, dispus deasupra Asiei, începând cu anul 2020.

EDSR-D este parte a programului GlobeNet, care va extinde acoperirea retransmisiilor EDSR în timp aproape real de la Europa către întreaga planetă.

GlobeNet se va conecta și la navele cu echipaj uman, dar și la cele controlate de la distanță, oferind comunicații bidirecționale, ce pot fi utilizate pentru comandă, control și descărcare rapidă a datelor de la senzori, completând astfel datele obținute de la sateliții de observare a Pământului.

Rezultatul net va fi reprezentat de faptul că datele legate de observarea Pământului vor putea fi recepționate oriunde pe planetă aproape în timp real, crescând semnificativ valoarea lor pentru un set întreg de aplicații cu timp critic de răspuns, precum reacția la dezastre sau urgențe.

“Fiind primul serviciu comercial din lume care transmite date cu ajutorul laserilor, EDSR – SpaceDataHighway întruchipează gândirea inovatoare la cel mai bun nivel. ESA va continua să lucreze cu partenerii săi, Airbus Defence and Space și Comisia Europeană, pentru a încuraja și mai mult progresul tehnologic, prin extinderea acestui succes astfel încât să atingă o acoperire globală, prin intermediul GlobeNet ”, a spus Magali Vaissiere, Directorul ESA pentru Telecomunicații și Aplicații Integrate.

“EDSR – SpaceDataHighway aduce o nouă dimensiune accesului la informațiile transmise de sateliții noștri Sentinel, permițând un acces mai rapid la imagini, dar și o variantă de rezervă pentru stațiile terestre de recepție. Acest lucru este din ce în ce mai important pentru a satisface nevoile tot mai mari ale comunităților noastre de utilizatori”, a declarat Josef Aschbacher, Directorul ESA pentru Programul de Observarea a Pământului.

“SpaceDataHighway nu mai ține de domeniul științifico-fantastic, va revoluționa comunicațiile prin satelit”, a adăugat Evert Dudok, Director de Comunicații, Informații & Securitate la Airbus Defence and Space.

“Va schimba complet modul în care sunt administrate crizele umanitare, securitatea maritimă și protejarea mediului înconjurător”.

“Germania a investit în mod strategic în comunicații optice și intenționează să continue acest trend prin evoluția programului ESA ScyLight. Avem acum șansa de a transforma poziția Europei de lider tehnologic într-o poziție de lider pe piața comercială”, a spus Dr. Gerd Gruppe, responsabil pentru administrația spațială și membru al Comitetului Executiv al DLR.

Credit imagine și articol: ESA