Ariane 6, un proiect ce prinde formă
25, mai 2016

Ariane 6 reprezintă noua generație de lansatoare construite de Agenția Spațială Europeană. Treapta superioară a rachetei Ariane 6 va fi alimentată de un motor de ultimă generație, care a fost testat cu succes de curând, demonstrând că proiectul Ariane 6 evoluează spre finalizarea programată pentru 2020.

Motorul a fost testat în cadrul Centrului Aerospațial German (DLR) din Lampoldshausen, unde oamenii de știință pot face testări într-un mediu ce oferă condiții similare cu cele din spațiu. Motorul proiectat pentru Ariane 6, denumit Vinci, a funcționat timp de 500 de secunde, alimentat de hidrogen lichid și oxigen lichid la temperaturi foarte joase. Motorul este programat pentru o serie de testări ce vor dura până în luna septembrie a acestui an.

Seria de testări va permite cercetătorilor ce lucrează în cadrul proiectului să realizeze modele computaționale relevante.

Vinci este un motor ce poate reporni, ceea ce oferă posibilități variate de combinare a sarcinilor utile. Scoaterea de pe orbitele operaționale sau poziționarea pe orbitele de retragere vor contribui la un spațiu mai curat.

Credit imagine: DLR