Echipa I-Robot din România, marea câștigătoare la competiția IRISS Space Robotics
6, ianuarie 2016

Între 17-18 decembrie a avut loc finala competiției de Robotică Spațială IRISS la sediul ESA ESTEC din Olanda. În această etapă au participat peste 30 de elevi și studenți din cinci țări. Misiunea celor opt echipe finaliste a fost de a folosi un model al Stației Spațiale Internaționale, echipat cu un Vehicul Automat de Transfer (VAT) din care să descarce o încărcătură cât mai mare.

Provocarea a constat în dobândirea unei game largi de abilități, reflectând procesul pe care inginerii ESA îl urmează atunci când concep o navă spațială. A fost necesar ca membrii echipelor să lucreze împreună și să-și împartă sarcinile eficient. Echipele câștigătoare de la fiecare categorie sunt:

iriss 1 (11-13 ani) I-Robot din România

iriss 2 (14-16 ani) Johanneum robotics din Germania

iriss 3 (17-19 ani) Team Specialisterne din Danemarca

Cele trei echipe câștigătoare per categorie au participat apoi la o mare finală, în urma căreia I-Robot din România s-a clasat pe primul loc la nivel de competiție.

Standardul competiției a fost foarte ridicat, astronautul ESA Andreas Mogensen fiind impresionat în mod special de varietatea și ingenuitatea mecanismelor și soluțiilor găsite de echipe. Acesta este ambasadorul proiectului de Robotică Spațială IRISS și a participat ca membru al juriului alături de alți doi membri din echipa pentru Educație și Robotică ESA.

Studenții au asistat la prezentări ale misiunii sale pe Stația Spațială Internațională și ale proiectelor ESA de robotică, precum și un tur virtual al Stației Spațiale Internaționale și un tur al expoziției High Bay din cadrul ESTEC.