ESA lansează prima componentă a European Data Relay System
28, ianuarie 2016

Agenția Spațială Europeană (ESA) va lansa prima componentă a European Data Relay System (EDRS) pe data de 29 ianuarie din Baikonur, Kazakhstan.

EDRS, cea mai sofisticată rețea de comunicații prin laser, va asista sateliții Pământului să transmită Europei cantități uriașe de informații cu potențialul de a salva vieți aproape în timp real, funcționând ca niște relee.

Prima componentă, EDRS-A, va începe să transmită informații în vara aceasta de la sateliții Sentinel-1 și -2, coordonați de Comisia Europeană în parteneriat cu ESA.

ESA și Airbus Defence and Space, partenerul programului și operatorul serviciului, vor folosi segmentele EDRS pentru a crește perioada de timp în care sateliții cu orbită joasă, Stația Spațială Internațională și aparatele de zbor fără echipaj uman pot trimite informații către Pământ. În prezent, fluxul informațiilor este intermitent. Odată ce EDRS va fi complet operațional, fluxul va fi aproape constant.

EDRS va transmite cel puțin 50 Terabiți de date din spațiu către Pământ în fiecare zi, eliminând perioada de downlink care împiedică accesul imediat la informațiile sateliților și va încheia dependența Europei de stațiile terestre străine.

EDRS-A va fi lansat ca sarcină utilă a satelitului Eutelsat-9B pe data de 29 ianuarie la ora 22.20 GMT (00:20, ora României) pe o rachetă Proton, de care se va desprinde 9 ore mai târziu.

Mai multe informații pot fi găsite aici