Misiunea LISA Pathfinder este pregătită pentru lansarea din data de 2 decembrie
17, noiembrie 2015

Actualizare 1 decembrie: Din cauza unor defecţiuni tehnice lansarea misiunii LISA Pathfinder a fost amânată posibil pentru data de 3 decembrie. Detalii aici.

LISA Pathfinder, misiunea Agenției Spațiale Europene (ESA), care va cuprinde, de asemenea, o sarcină utilă a NASA, va fi lansată pe o rachetă Vega de la aeroportul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză, pe 2 decembrie 2015, urmȃnd să fie plasată într-o orbită temporară ușor eliptică.

De acolo, ea va folosi propriul modul de propulsie pentru a ajunge pe orbita finală operațională.

Sonda spațială europeană va deschide drumul pentru viitoare misiuni prin testarea în zbor a însuși conceptului de detectare a undelor gravitaționale: va pune două mase de testare într-o cădere liberă aproape perfectă și va controla și măsura mișcarea lor cu o precizie fără precedent. LISA Pathfinder va folosi cele mai noi tehnologii pentru a minimiza forțele suplimentare care acţionează asupra maselor de testare și pentru a realiza măsurători. Senzorii inerțiali, sistemul de metrologie cu laser, sistemul de control de tip drag-free și un sistem ultra-precis de micro-propulsie fac din aceasta o misiune extrem de neobișnuită.

După verificarea iniţială pe orbită şi calibrarea instrumentelor, demonstrația în zbor a tehnologiei misiunii LISA va avea loc în prima jumătate a anului 2016. Durata de viață nominală a misiunii este de 180 de zile; aceasta include operațiunile cu instrumente în cadrul LISA Technology Package (LTP) pe durata a 90 de zile, operațiunile cu instrumente în cadrul Disturbance Reduction System (DRS – furnizate de NASA) pe durata a 90 de zile și o perioadă de operațiuni comune (30 de zile). Aceste instrumente sunt trimise în spațiu deoarece capacităţile lor tehnologice nu ar putea fi demonstrate pe Pământ. Ca atare, ele se vor afla într-o „stare de predare” pe parcursul întregii misiuni. Misiunea în sine ar putea fi extinsă cu un an.

Scopul misiunii LISA Pathfinder este de a demonstra că un corp aflat într-un mediu spaţial în cădere liberă respectă geodezia – echivalentul unor linii drepte într-un spaţiu curbat – spațiu-timp, cu mai mult de două ordine de mărime, mai bine decât orice misiune anterioară, actuală sau planificată pentru viitor.

O scurtă prezentare a misiunii LISA Pathfinder este disponibilă aici.

Credit imagine: ESA/D. Ducros