Expoziţie pe tema “Spațiu pentru climă” la Paris
29, octombrie 2015

O expoziție sub formă de cub care afișează contribuția esențială a spațiului la studierea schimbărilor climatice a fost inaugurată pe 21 octombrie 2015 pe Bulevardul Champs-Elysées din Paris, în prezența lui Jan Woerner, directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Jean-Yves Le Gall, președintele Agenției Spațiale Franceze — Centrul Național de Studii Spațiale (CNES), și delegați din partea Consiliului ESA, inclusiv Dr. Marius-Ioan Piso, Preşedinte al Agenției Spațiale Române (ROSA).

Evenimentul a avut loc chiar înainte de conferinţa COP21 pe tema schimbărilor climatice, care se va desfăşura la Paris, în perioada 30 noiembrie – 11 decembrie.

Având un ecran imens pe una din părțile de 7 m, Cubul Climatic se concentrează pe cât de esenţiali sunt sateliții pentru înțelegerea schimbărilor climatice și modul în care spațiul joacă un rol major în cercetarea climei și atenuarea schimbărilor climatice.

În timp ce o serie de clipuri video pe tema spațiului și a climei rulează continuu pe ecran, celelalte trei laturi oferă o imagine de ansamblu asupra misiunilor europene prin satelit care măsoară „variabilele climatice esențiale” – 26 din 50 sunt măsurabile numai din spațiu.

Cubul conţine, de asemenea, o imagine prin satelit de înaltă rezoluție a Parisului şi împrejurimilor, luată de satelitul Sentinel-2A al ESA.

O galerie cu imagini din cadrul evenimentului de inaugurare este disponibilă aici.

Credit imagine: ESA/Nadia Imbert-Vier