Actualizare 18 decembrie 2015: ESA a publicat aici echipele finaliste in cadrul programului REXUS/BEXUS.
Studenții înscriși la universitățile din statele membre sau cooperante ESA sunt invitaţi să participe la ediţia din 2015 a programului REXUS/BEXUS (Experimente pentru studenți pe rachetă/balon), organizat de Consiliul Naţional Spaţial Suedez (Swedish National Space Board – SNSB) și Agenția Spațială Germană (DLR), în colaborare cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Experimentele REXUS sunt efectuate în mezosferă pe o rachetă de sondare la o altitudine între 75-90 km. În timp ce acestea cad înapoi pe Pământ, ele pot oferi două minute de gravitaţie redusă. Fiecare rachetă poate transporta în jur de 40 kg de sarcină utilă în total. Zborurile REXUS 21 și 22 oferite în cadrul acestui apel vor fi lansate în primăvara anului 2017.
Experimente BEXUS sunt transportate în stratosferă cu un balon stratosferic, care plutește la o altitudine de 20-30 km timp de 2-5 ore. Fiecare balon poate transporta 40-100 kg de sarcină utilă în total. Zborurile BEXUS 22 și 23 oferite în prezentul apel vor avea loc în toamna anului 2016.
Ambele campanii de lansare, atât cea cu racheta cât și cea cu balonul, vor avea loc Centrul Spaţial Esrange, situat în afara oraşului Kiruna, în Suedia de Nord.
Ȋnscrierea în program se realizează printr-o propunere de experiment pregătită și încărcată pe portalul Biroului de Educaţie al ESA disponibil aici înainte de 19 octombrie 2015. Echipele de studenți de origine germană pot aplica prin intermediul apelului de propuneri de proiecte lansat în paralel de DLR disponibil aici.
Echipele SNSB/ESA aflate în spatele celor mai bune propuneri vor fi invitate să participe la un atelier de selecție de 3 zile la ESA-ESTEC, în Olanda, începând cu data de 1 decembrie 2015. Până la 15 echipe vor fi invitate să participe. Aici studenții îşi vor prezenta proiectul în faţa unui grup de experţi și vor justifica de ce experimentul lor ar trebui să zboare cu un balon sau cu o rachetă.
Pentru ca un experiment să fie selectat, acesta va trebui să demonstreze o valoare științifică sau tehnologică, o probabilitate bună de succes, valoare educațională și, de asemenea, să poată justifica necesitatea unui balon stratosferic sau a unui zbor cu racheta de sondare.
Până la 10 echipe vor fi selectate la acest atelier de aplicații SNSB/ESA. Un număr similar de echipe germane vor fi selectate separat de către Administraţia Spaţială DLR.
Fiecare echipă selectată va primi un „bilet de zbor”. Acesta le garantează un „loc” pe vehicul pe care l-au ales odată ce vor fi trecut peste o serie de momente cheie: verificarea preliminară a designului (Preliminary Design Review – PDR), care va avea loc odată cu o săptămână de formare la Centrul Spaţial Esrange; verificarea critică a designului (Critical Design Review – CDR), care va avea loc la ESA-ESTEC pentru echipele BEXUS și la DLR-Oberpfaffenhofen pentru echipele REXUS; verificarea pregresului de integrare (Integration Progress Review – DPI), care va avea loc la universitatea echipelor; verificarea acceptării experimentului (Experiment Acceptance Review – EAR), care are loc tot la universitatea echipelor; pentru REXUS există o fază de testare suplimentară care trebuie să fie finalizată cu succes; în cele din urmă mai există şi verificarea pregătirii de zbor (Flight Readiness Review – FRR), care va avea loc la Centrul Spaţial Esrange înainte de lansare.
Aceste etape asigură faptul că studenții sunt supuşi unui ciclu de viață realist al unui proiectul spațial, trecând prin toate etapele importante. Participanţii vor primi asistenţă în toate etapele din partea unor experți în rachete de sondare și baloane stratosferice.
Mai multe informații sunt disponibile aici.