Sonda misiunii Rosetta, Philae, s-a trezit din hibernare
15, iunie 2015

Sonda Philae a misiunii Rosetta s-a trezit după șapte luni de hibernare pe suprafața cometei 67P/Churiumov-Gerasimenko. Semnalele au fost primite la Centrul European pentru Operaţiuni Spaţiale (European Space Operations Centre – ESOC) al ESA din Darmstadt (Germania) la 23:28 ora României pe 13 iunie și peste 300 de pachete de date au fost analizate de către echipele de la Centrul de Control al Landerului de la Centrul Aerospaţial German (DLR).

„Starea lui Philae este foarte bună: are o temperatură de operare de -35ºC și are 24 de watti disponibili”, a explicat Managerul proiectului Philae de la DLR, Dr. Stephan Ulamec. „Sonda este gata pentru operațiuni.”

Timp de 85 secunde Philae a „vorbit” cu echipa aflată pe Pământ prin Rosetta, acesta fiind primul contact de la intrarea în hibernare în luna noiembrie 2014.

La analiza datelor de stare a devenit clar că Philae este posibil să se fi activat mai devreme.

Acum oamenii de ştiinţă aşteaptă următorul contact. Există încă mai mult de 8000 de pachete de date în memoria de masă a lui Philae, care vor oferi informații echipei de la DLR asupra a ceea ce s-a întâmplat cu sonda în ultimele zile pe cometa 67P/Churiumov-Gerasimenko.

Philae nu mai este activă din 15 noiembrie 2014 la 2:15 ora României, după ce s-a aflat în funcțiune pe cometă pentru aproximativ 60 de ore. Începând cu 12 martie 2015 unitatea de comunicație de pe Rosetta a fost pornită în aşteptarea de veşti de la sonda misiunii.

Lansată la data de 2 martie 2004, Rosetta a călătorit 6.4 miliarde de kilometri prin Sistemul Solar înainte de a ajunge la cometa 67P/Churiumov–Gerasimenko pe 6 august 2014, pentru ca pe 12 noiembrie 2014 să trimită sonda sa Philae în mod controlat chiar pe suprafața cometei, aceasta fiind pentru prima dată în istorie când o astfel de performanţă a fost atinsă.

Credit imagine: ESA/ATG medialab