După încheierea misiunii sale la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), Samantha Cristoforetti va ateriza pe Cosmodromul Baikonur din Kazahstan joi, 11 iunie, la 16:43 ora României, 19:43 ora în Kazahstan, alături de comandantul Soyuz de naționalitate rusă Anton Shkaplerov și astronautul NASA Terry Virts, toţi trei parte din echipajul Expediţiei 42/43 de la bordul staţiei.
Misiunea Futura fost prelungită cu patru săptămâni după ce nava de aprovizionare rusească Progress 59 nu a reușit să ajungă la stație în luna mai. Detalii aici.
După ce a fost selectată astronaut ESA în mai 2009, Samantha s-a alăturat Agenției Spațiale Europene în septembrie 2009 și a finalizat formarea de bază ca astronaut în noiembrie 2010. În iulie 2012 a fost repartizată într-o misiune a Agenției Spațiale Italiene (ASI) la bordul Stației Spațiale Internaționale, care a fost lansată pe o rachetă Soyuz de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan în noiembrie 2014.
În această misiune, Samantha zboară ca astronaut ESA pentru Agenția Spațială Italiană în cadrul unui acord special între ASI și NASA. Ea a servit ca inginer de zbor pe ISS în cadrul misiunii „Futura”, care își propune să evidențieze cercetările științifice și tehnologice desfăşurate în imponderabilitate. După încheierea acestei misiuni, Cristoforetti va bate două recorduri: va deveni astronautul italian care a petrecut cele mai multe zile consecutive în spaţiu, depăşind perioada de 175 de zile aparţinând lui Paolo Nespoli şi totodată va deveni la nivel mondial femeia care a petrecut cea mai lungă perioadă de timp în spaţiu, depăşind cu 5 zile recordul din 2007 al astronautului american Sunita Williams, care a petrecut pe orbită 195 de zile.
În timpul șederii la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, astronautul italian a făcut știința să devină la modă și accesibilă celor de pe Pământ dornici să învețe, prin punerea la dispoziția publicului de informaţii despre viața la bordul Stației Spațiale Internaționale. Cristoforetti a devenit prima persoană care a băut espresso în spațiu și a oferit, de asemenea, un tur video al băii ISS, răspunzând la unele din întrebările pe care mulți oameni le pun cu privire la igiena astronauţilor şi modul în care ei realizează alte activităţi de acest fel în mediul de microgravitaţie. Astronautul a realizat mai multe fotografii ale Pământului și ale orașelor din întreaga lume, publicând multe dintre ele pe conturile personale de Twitter și Facebook. Cristoforetti este activă on-line, menţinând legătura cu fanii ca @AstroSamanatha pe Twitter şi Samantha Cristoforetti pe Facebook.
Transmiterea în direct a întoarcerii pe Pământ a astronautului ESA Samantha Cristoforetti pe 11 iunie va cuprinde – dacă vremea permite – coborârea finală și aterizarea capsulei Soyuz, ieşirea echipajului și primele momente și reacții la revenirea pe Pământ.
Evenimentul va fi transmis live aici.
Aproximativ 7-8 ore mai târziu tot aici vor fi publicate, de asemenea, principalele momente de la ceremonia scurtă de primire din Kazakhstan şi declaraţiile Samanthei din cadrul primului interviu.
Credit imagine: NASA