Dumitru-Dorin Prunariu prezent la Expo Milano 2015
14, mai 2015

Dumitru-Dorin Prunariu, Preşedinte de onoare al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) şi primul astronaut român, a vizitat săptămâna trecută Expo Milano, alături de alţi colegi de la Asociația Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE), cu ocazia reuniunii anuale a Asociației.

Desfășurată pe o durată de șase luni în perioada 1 mai – 31 octombrie 2015, Expo Milano 2015 promovează tema „Hrănirea planetei, energie pentru viață”. Peste 140 de țări participante, printre care şi România, vor arăta cele mai bune de tehnologii ale lor, care oferă un răspuns clar la o necesitate vitală: capacitatea de a garanta alimente sănătoase, sigure și suficiente pentru toată lumea, respectând în același timp planeta și echilibrul acesteia. Peste 20 de milioane de vizitatori sunt așteptați să viziteze cei 1,1 milioane de metri pătrați de spațiu expozițional.

Evenimentul va oferi vizibilitate României prin evidenţierea tradiţiilor, creativităţii, inovaţiei şi autenticităţii sale în cadrul pavilionului al cărui concept a fost propus de arhitectul Radu Teacă‏. Pavilionul Romaniei de anul acesta la Expo Milano poate fi vizionat aici.

România a participat, după 1989, la toate expoziţiile universale organizate sub egida Biroului Internaţional pentru Expoziţii: Sevilla (Spania) 1992, Hanovra (Germania) 2000, Aichi (Japonia) 2005 şi Shanghai (China) 2010.

Vizita grupului internaţional de astronauţi la Expo Milano a fost organizată de către astronautul italian Paolo Nespoli, în colaborare cu orașul și provincia Milano. În acest sens, el consolidează angajamentul colegei sale italiene Samantha Cristoforetti, care, în calitate de ambasador internațional al Expo Milano 2015, desfășoară cercetări la bordul ISS sub auspiciile Agenției Spațiale Italiene, ASI. În timpul vizitei, doamna Cristoforetti a trimis un mesaj video din spațiu.

Aproximativ 75% dintre astronauții din întreaga lume sunt membri ai Asociației Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE), o organizație internațională care a fost înființată în Franța în 1985. Aceştia sunt uniţi prin faptul că toți au experimentat orbitarea Pământului și prin dorinţa de a împărtăși această experienţă cu oameni din întreaga lume.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina oficiala a evenimentului.

544 Milano ASE-Europe-meeting 8mai2015 vizita-EXPO-2015 pavilion-Romania

În fotografie:

Cosmonauţii participanţi la reuniunea anuală a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic sunt fotografiaţi în vizită la EXPO2015 de la Milano oferind şefului pavilionului României un montaj foto cu autografele lor. De la stânga la dreapta: cosmonautul italian Paolo Nespoli, cosmonautul italian Franco Malerba, şeful pavilionului românesc dl. Georgian Ghervasie, cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu, cosmonauta britanică Helen Sharman, cosmonautul bulgar Alexandr Alexandrov.

Credit imagine: ROSA