Luna trecută, experți din cadrul programului Space Situational Awareness (SSA) al Agenţiei Spaţiale Europene și organizațiile europene naţionale de răspuns în caz de dezastru s-au întâlnit pentru un exercițiu de două zile cu privire la modul de reacţie în caz că se constată vreodată că un asteroid se îndreaptă către Pământ.
Acesta a fost primul exercițiu desfăşurat de ESA în caz de impact cu un asteroid, participanții trecând printr-o numărătoare inversă până la impact și simulând măsurile care ar trebui luate în scenariul în care au fost detectate obiecte în apropierea Pământului, cunoscute şi drept NEO near-Earth objects, de diferite dimensiuni.
Exercițiul a luat în considerare amenințarea unui asteroid imaginar, dar plauzibil, despre care s-a stabilit inițial că variază de la 12 m la 38 m — între evenimentul Chelyabinsk din 2013 și evenimentul de la Tunguska din 1908 — și care se deplasează cu o viteză de 12.5 km/s.
Echipele au exersat cum să reacționeze în cazul în care se descoperă vreodată că un asteroid este în curs de coliziune cu Pământul, în cinci puncte critice de timp, concentrate pe 30, 26, 5 și 3 zile înainte și o oră după impact.
„Există un număr mare de variabile de luat în considerare în estimarea efectelor și daunelor oricărui impact cu un asteroid, ceea ce face ca simulări precum acestea să devină foarte complexe”, a spus Detlef Koschny, șeful de activități NEO în cadrul SSA.
Detalii aici.