NASA face un pas important în călătoria spre Marte
5, decembrie 2014

NASA a lansat cu succes Orion, prima misiune de la Apollo până în prezent care trimite în spațiu îndepărtat o navă spațială construită pentru oameni. Nava a fost lansată astăzi, 5 decembrie 2014, la bordul unei rachete grele United Launch Alliance Delta IV de la baza Cape Canaveral Air Force Station din Cape Canaveral, Florida.

Nava în formă de con nu are echipaj uman, dar este proiectată pentru a purta astronauţi în spaţiu pe distanţe mai mari ca oricând.

Pentru moment, misiunea capsulei Orion este de a testa multe dintre cele mai riscante evenimente pe care le-ar putea întâmpina la trimiterea astronauţilor la un asteroid şi mai departe la planeta Marte, pe viitor.

Viitoarea navă spaţială Orion va fi echipată cu un Modul Utilitar European (European Service Module), aceasta fiind prima dată când Europa oferă un element esenţial pentru sistemul unui vehicul american cu echipaj. Situat chiar sub modulul cu echipaj al navei, acesta va avea în vedere capacitatea de propulsie pentru transfer orbital, controlul altitudinii şi întreruperile de urcare la mare altitudine. De asemenea, acesta va genera energie prin intermediul unor panouri solare şi o va stoca, oferind şi control termic, apă, oxigen şi azot pentru astronauţi până imediat înainte de întoarcerea lor pe Pământ, când se va separa de modulul cu echipaj.

Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Credit imagine: NASA/Bill Ingalls‏