Cel de-al 5-lea workshop internaţional GOCE, 25 – 28 noiembrie 2014, Paris
25, noiembrie 2014

Actualizare 26.11.2014: Curenții oceanici și vitezele lor (în cm/s) au fost derivate din datele GOCE. În timpul ultimului an al misiunii, orbita sa deja foarte redusă a fost coborâtă și mai mult pentru a obține măsurători îmbunătățite în ceea ce priveşte câmpul gravitaţional al Pământului, de la care au fost obținute informații cu privire la curenții oceanici.

Balizele plutitoare din oceane au fost utilizate pentru a valida harta de mai jos, dovedind că acest model pe bază de date GOCE este mai precis decât oricare alt model bazat pe date spațiale existent până în prezent.

Ocean currents from GOCE node full image 2Credit imagine: ESA/CNES/CLS

Agenția Spațială Europeană, având partener Comisia Oceanografică Internațională, organizează cel de-al 5-lea workshop internațional GOCE la sediul UNESCO, în Paris, în perioada 25 – 28 noiembrie 2014.

Evenimentul are scopul de a oferi utilizatorilor actuali și viitori ai produselor de date GOCE posibilitatea de a obține cele mai recente informații cu privire la misiune, despre performanțele sale, precum și detalii cu privire la ultima versiune a produselor informaționale și a serviciilor și instrumentele pentru utilizatori. În cadrul workshopului vor fi prezentate rezultate noi bazate pe datele GOCE și provenind din toate domeniile de aplicare.

La eveniment, experţii vor discuta despre contribuția primului program satelitar ESA de cartografiere a câmpului gravitaţional al Pământului la detalii fără precendent – Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE) – la cunoştinţele noastre despre oceane, atmosfera superioară, geodezie și altele.

Vor fi, de asemenea, prezentate estimările despre și variațiile masei de gheață din Antarctica măsurate de GOCE. Un accent deosebit va fi, de asemenea, pus pe măsurătorile îmbunătățite obținute în timpul celei de-a „doua misiuni” a satelitului, când orbita sa cea mai joasă a fost redusă şi mai mult în cursul ultimului an de viaţă.

Deschiderea celui de-al 5-lea workshop internaţional GOCE poate fi urmărită în direct începând 11:30 ora României, de aici.

Mai multe detalii despre eveniment sunt disponibile pe pagina oficială GOCE2014.

Credit imagine: ESA/HPF/DLR