Europa lansează primul satelit Copernicus de monitorizare a mediului înconjurător
4, aprilie 2014

Accesul cetățenilor europeni, a factorilor de decizie și a furnizorilor de servicii la date de mediu se va înbunătati simțitor în urma lansării satelitului ESA Sentinel-1A.
Satelitul de 2.3 tone a decolat la bordul unei rachete Soyuz de la Spaceport-ul European din Kourou, Guyana Franceză, la 21:02 GMT (23:02 CEST). Prima etapă s-a separat la 118 secunde după lansare, urmată de carenaj (209 sec), etapa a doua (287 sec) și ansamblul superior (526 sec).

După o ardere de 617 secunde, etapa superioară Fregat a poziționat satelitul Sentinel pe o orbită Helio-sincronă la 693 km altitudine. Satelitul s-a detașat de etapa superioară la 23 minute și 24 de secunde de la decolare.

„Sentinel-1A va deschide o nouă pagină în implementarea sistemului Copernicus, cea de-a doua inițiativă spatială emblematică a Uniunii Europene, dupa sistemul de poziționare Galileo”, a declarat Jean-Jacques Dordain, director general al ESA.

„Programul Copernicus va pune la dispoziția cetățenilor europeni cele mai ambițioase servicii spațiale pentru aplicații de mediu și de securitate. Cooperarea dintre UE și Statele Membre ESA în finanțarea infrastructurii spațiale, combinarea competențelor și expertizei între Comisia Europeană și ESA precum și capabilitățile industriei europene, poziționează Europa într-ul loc fruntaș în utilizarea spațiului în beneficiul cetățenilor, a factorilor de decizie și a economiei.”

{phocagallery view=category|categoryid=14|limitstart=0|limitcount=0|imageshadow=shadow1|displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|displaybuttons=0|displaydescription=0|displayimgrating=0}

Misiunea este prima din șase familii de misiuni dedicate, ce vor constitui nucleul rețelei Europene Copernicus de monitorizare a mediului. Copernicus va furniza informații operaționale asupra zonelor de uscat, oceanelor și atmosferei pentru a sprijini elaborarea politicilor de mediu și securitate și pentru a acoperi nevoile cetățenilor și a furnizorilor de servicii.

Conceput ca o constelație de doi sateliți – Sentinel 1A și 1B – misiunea radar în bandă C va furniza imagini cu suprafețele de uscat și cele de ocean din Europa, Canada și regiunile polare indiferent de condițiile meteorologice de zi și de noapte și în timp aproape real. Echipat cu un puternic sistem „radar cu apertură sintetică” (SAR), acesta va asigura continuitatea serviciilor furnizate de satelitul european ENVISAT, care și-a încetat functionarea în 2012, dupa 10 ani de activitate. Tehnologia se bazează pe o lungă tradiție de sateliti radar ce a început acum 23 de ani cu ERS-1.

„Lansarea primului satelit Sentinel-1 marchează o schimbare de filosofie pentru programele noastre de observare a Pământului”, a declarat Volker Liebig, Director al ESA pentru programele de observare a Pământului. „În meteorologie, sateliții furnizează date pentru prognoze meteo de peste 35 de ani.”

„Cu programul Copernicus, vom avea o sursă de informații similară pentru serviciile de mediu precum și pentru aplicații în domeniul securității și al gestionării dezastrelor.”

În afară de transmiterea datelor către stațiile de sol din întreaga lume pentru diseminare rapidă, Sentinel-1 este echipat cu un terminal laser pentru a transmite date prin intermediul steliților din European Data Relay System aflați pe orbite geostaționare.

În acest moment, panourile solare și antena satelitului sunt în curs de deschidere în cadrul unui proces complex ce va dura aproximativ 11 ore. Finalizarea procesului va fi anunțată pe www.esa.int/sentinel-1 și pe Twitter @ESA_EO.

Dupa faza inițială de lansare și orbită, satelitul va intra în faza de punere în funcțiune ce implică verificarea și calibrarea instrumentelor. Misiunea va intra în faza operațională în aproximativ trei luni.

Thales alenia Space Italia este contractorul principal și Airbus DS Germania reponsabil cu radarul în banda C. Airbus DS UK a furnizat subsistemele electronice pentru radar.

Datele de la sateliții Sentinel vor fi furnizate în mod gratuit și deschis. Datele brute vor fi analizate și prelucrate de către furnizorii de servicii din sectorul public și privat.

Copyright imagini

Imaginea principală: ESA/CNES/Arianespace

Imagini din galerie: ESA–S. Corvaja, 2014