Delegația României la cea de-a 57-a ediţie a Comitetului pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-Atmosferic, Viena, 11-20 iunie 2014
19, iunie 2014

Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), alături de alți reprezentanți ROSA, au luat parte la ediţia cu numărul 57 a Comitetului pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-Atmosferic, care a avut loc la Viena, între 11- 20 iunie 2014. Comitetul este organul principal pentru promovarea cooperării internaționale și creșterea gradului de conștientizare în ceea ce priveşte utilizarea pașnica a spațiului cosmic.

„Provocările la care este supusă societatea noastră, inclusiv cele ce privesc schimbările climatice globale, securitatea alimentară și sănătatea la nivel mondial, sunt legate între ele cu dezastrele, și avem nevoie de o abordare holistică”, a declarat Azzedine Oussedik din Algeria, acceptând totodată alegerea să ca președinte a UN-COPUOS în timpul sesiunii de deschidere.Dr. Marius-Ioan Piso, reprezentantul României, a pus în discuție aspecte pe tema Spațiul și dezvoltarea durabilă.Pe lângă acest subiect, Comitetul s-a preocupat şi de sustenabilitatea pe termen lung a activităților spațiale și, în special, un set consolidat de recomandări privind sustenabilitatea pe termen lung, incluzând aspecte cum ar fi utilizarea spațiului cosmic pentru a sprijini dezvoltarea durabilă pe pământ, deșeurile spațiale, conștientizarea posibilelor amenințări din spaţiu, meteorologiespațială și cadrul de reglementare pentru activitățile spațiale.Despre comitetÎn 1958, la scurt timp după lansarea primului satelit artificial, Sputnik-1, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit un Comitet ad-hoc pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic (rezoluția GA 1348 (XIII)). În anul următor, un Comitet permanent pentru utilizarea pașnică a spațiului cosmic a fost stabilit de către Adunarea Generală (Rezoluția 1472 (XIV)).În 1959, Comitetul avea 24 de membri, România fiind unul dintre ei încă de la bun început. Între 2010 – 2012, Dumitru-Dorin Prunariu, primul cosmonaut român, a deţinut preşedinţia comisiei.În prezent, organizația a crescut la 74 de membri — fiind unul dintre cele mai mari comitete din Organizația Națiunilor Unite. Pe lângă statele membre, o serie de organizații internaționale, atât interguvernamentale cât și non-guvernamentale, au statut de observator la UN-COPUOS și la Subcomisiile sale.

Credit imagine: ROSA