Misiunea ESA Euclid – reper important
20, iunie 2012

Misiunea ESA Euclid care exploreză partea ascunsă a Universului – energia întunecată și materia întunecată – a ajuns la o etapă importantă astăzi, care o va îndrepta către construcţia completă.

Selectată în octombrie 2011, alături de Solar Orbiter, ca una dintre primele două misiuni de clasa medie în cadrul planului Cosmic Vision 2015-25, Euclid a primit aprobarea finală de la Comisia pentru Programul științific al ESA să se mute în faza de construcție completă, ceea ce duce la lansarea sa în 2020.

Comitetul a formalizat, de asemenea, un acord între ESA și agențiile de finanțare dntr-un număr de state membre, pentru de a dezvolta două instrumente științifice Euclid, un aparat de fotografiat şi un aparat de fotografiat în infraroşu / spectrometru, şi sistemul larg de procesare, necesar pentru a analiza datele produse. 

De asemenea, Comitetul a convenit asupra unui memorandum de înțelegere între ESA și NASA, prin care Agenția Spațială din SUA va oferi ajutorul pentru furnizarea detectoarelor de infraroșu. Agenția Spațială Română – ROSA – este una dintre agențiile fondatoare Euclid, iar Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) reprezintă România în Consorţiul Euclid.