Oficiu ONU-SPIDER în România
5, iunie 2009

Președintele Agenției Spațiale Române, dl. Marius-Ioan Piso și doamna Mazlan Othman, directorul Oficiului ONU pentru probleme spațiale, au semnat astăzi 4 iunie 2009 la Viena un Acord de cooperare privind înființarea la București a unui Oficiu regional al sistemului SPIDER.

SPIDER este acronimul Sistemului de informație spațială pentru managementul dezastrelor și răspuns în situații de urgență, în coordonarea ONU.

Acest sistem a fost creat în cadrul ONU prin rezoluția Adunării Generale 61/110, la initiațiva unui număr de state membre, între care și România. În prezent, în Europa funcționeaza Oficiul ONU SPIDER de la Bonn, Germania, urmat de Oficiul Regional din București. 

Sistemul va fi realizat în structura Agenției Spațiale Române (ROSA) și va avea ca obiect principal de activitate monitorizarea inundațiilor periculoase, precum și schimbul de informație cu alte structuri operaționale din lume pentru obținerea în timpul cel mai scurt a informației satelitare necesare monitorizării situațiilor de urgență. Realizarea acestui sistem reprezintă o valorificare a rezultatelor unui set de proiecte de cercetare-dezvoltare co-finanțate de Ministerul Educației și Cercetării și Programul Cadru 7 al Uniunii Europene, având ca actori principali Centrul de Cercetare al Agenției Spațiale Române, Administrația Națională de Meteorologie și CRUTA – Centrul Român pentru Utilizarea Teledetecției în Agricultură. Încheierea acestui Acord a fost posibilă datorită succesului experienței tehnologice și operaționale câștigate de ROSA și partenerii săi în monitorizarea a patru inundații majore din România în perioada 2005 – 2008, sub egida Charterului internațional Spațiul și dezastrele majore.