Experiment: Zbor cu balonul la mare altitudine
26, octombrie 2011

Agenţia Spaţială Romană (ROSA) a participat pe 15 Octombrie a.c. la realizarea unui experiment de zbor cu balon de mare altitudine. Iniţiatorul şi susţinătorul acestui proiect a fost revista Ştiinţa şi Tehnică.

Din partea ROSA, cercetătorul științific Florin Mingireanu a asigurat coordonarea tehnică, proiectarea și construcția sistemelor de zbor precum și integrarea acestora pentru zbor.

Din partea Știință și Tehnică, Cătălin Beldea a fost responsabilul cu încărcătura foto/video de pe nacela precum și inițiatorul proiectului.

De asemenea zborul a beneficiat de sprijinul clubului de radioamatori YO3KSR  echipa clubului fiind condusă de dl. Adrian Florescu – expertul echipei de tracking radio.

În cadrul experimentului balonul și încărcătura științifica a acestuia a atins altitudinea maximă de 35.304 metri. Lansarea a avut loc din punctul¨44°49.88′ N 28°01.98′ E iar aterizarea a avut loc în Insula Mare a Brăilei la vest de localitatea Agaua în punctul de coordonate: 44°49.88′ N 28°01.98′ E

Pe parcursul zborului a fost transmisă în timp real poziția precum și alți doi parametric:

– Temperature din nacelă

– Tensiunea de alimentare a sistemului de tracking radio

Obiectivul principal al acestui zbor a fost realizarea de fotografii de înaltă rezoluție și filmare HD precum și recuperarea nacelei. Acestea s-au realizat integral, în timpul zborului sistemele de la bord realizand peste 500 de fotografii și 3 ore de filmare HD.

Sarcina utila a constat din:

1.)    Sistem tracking radio 144.800 Mhz

2.)    Camera video HD- inregistrare la bord

3.)    Aparat foto 12 Mp- inregistrare la bord

4.)    Sistem televiziune timp real

„Începând cu 24 octombrie, un film documentar despre desfășurarea zborului poate fi urmărit pe www.stiintasitehnica.com, iar un fotoreportaj inedit despre întregul experiment, cu multe fotografii spectaculoase plus un poster special, va fi publicat în numărul următor al revistei Stiinta&Tehnica, care iese pe piața pe 7 noiembrie.”

{phocagallery view=category|categoryid=9|limitstart=0|limitcount=0|displaydetail=0|displaydownload=0}