Conferința Diaspora în Cercetarea Științifică și Învățământul Superior din România
16, septembrie 2010
Bucuresti, 21-24 Septembrie 2010
Evenimentul  continua seria întâlnirilor dintre comunitatea științifică românească din țară și cea de peste hotare începută în anul 2008. Pagina oficială a evenimentului se află la adresa http://www.diaspora-stiintifica.ro.

Organizată sub sloganul „Chemarea la Națională a cercetătorilor români din diaspora” conferința iși propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români din țară și cei din afara granițelor ei. În cadrul acestui eveniment vor fi organizate o serie de de Workshop-uri Exploratorii în zone de deschidere, în care există potențial și expertiza românească.
Agenția Spațială Română (ROSA) organizează, în perioada 22-23 septembrie 2010, un workshop exploratoriu cu diaspora științifică românească pe tema “Spațiu – tehnologie, securitate, știință”. Seminarul are ca scop fructificarea oportunităților oferite de cadrul de cooperare european stabilit la nivelui Comisiei Europene (CE), al Agenției Spațiale Europene (ESA) și al Agenției Europene de Aparare (EDA): Tratatul de la Lisabona, în speță articolul 189 cu privire la Spațiu – respectiv participarea României la generarea și definirea Programului Spațial European, de aderare a României la Convenția Agenției Spațiale Europene – definirea direcțiilor și obiectivelor de cercetare pentru programele opționale, precum și de inițiative tehnologice de tipul „Clean Sky”.
Programul conține trei teme de discuții de maxim interes: extragerea informației din date heterogene, interferometrie radar cu apertura sintetică, nanosateliți – în formație în rețea.
Evenimentul va avea loc la sediul Institutului Național de Cercetări Aerospațiale „Elie Carafoli” – INCAS, B-dul Iuliu Maniu nr. 220, sect 6, București. Atașat gasiți programul preliminar al evenimentului.