România devine membru cooperant al Agenției Spațiale Europene – Comunicat de presă
16, februarie 2006

România este a treia dintre fostele țări INTERCOSMOS care obține statutul de Stat European Cooperant al Agenției Spațiale Europene (ESA), după Cehia și Ungaria. Acordul va fi semnat la București în prezența primului- ministru, DL. Călin Popescu-Tăriceanu și a secretarului de stat pentru știință și tehnologie, Dl. Anton Anton, de directorul general al ESA, Dl. Jean-Jacques Dordain și președintele Agenției Spațiale Române, Dl. Marius-Ioan Piso, în ziua de 17 februarie 2006.

ESA, înființată în anul 1975, este principala organizație interguvernamentală a Europei producătoare de misiuni spațiale și înaltă tehnologie. Cele 17 state membre, dintre care 13 sunt membre ale Uniunii Europene, asigură un buget anual de aproximativ 4 miliarde euro dedicat programelor spațiale europene.

Misiunile de explorare a planetelor sistemului solar Marte, Jupiter, Saturn, sateliții de observarea Terrei în domeniile radar și optic, dezvoltarea rachetei Ariane, sunt urmate de aplicații spațiale în cele mai diverse domenii socio – economice și de securitate. Recent, ESA gestionează împreună cu Uniunea Europeană programele GALILEO, navigație prin satelit – și GMES, monitorizare globală pentru mediu și Securitate.

Începând cu anul 2005, Constituția Europei cuprinde prevederi distincte privind explorarea și utilizarea spațiului cosmic.

România, prin Agenția Spațială Română, colaborează cu ESA de mai mult de un deceniu, institutele și laboratoarele de specialitate participând în cadrul mai multor misiuni spațiale științifice și programe de aplicații în observarea Terrei, telecomunicații, telemedicină, agricultură, monitorizarea dezastrelor.

Încheierea Acordului a fost posibilă prin activitatea susținută a mai mult de 600 de cercetători și universitari în cadrul programului național AEROSPAȚIAL, finanțat de Ministerul Educației și Cercetării și susținut de industria de specialitate.

Implementarea acestui Acord va stimula participarea României la realizarea societății europene bazate pe cunoaștere, scop politic principal al UE. Cercetări și aplicații tehnologice naționale vor fi integrate în programele ESA, generând atât știință la cel mai înalt nivel cât și export de tehnologie avansată în țările ESA. Cercetătorii, universitarii și tinerii vor avea acces la infrastructură și facilitățile spațiale și terestre ale ESA, iar industria va beneficia de sistemele de standarde, asigurare a calității și proprietate industrială.

După semnarea acordului, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Agenția Spațială Română vor organiza o întâlnire a delegației ESA cu comunitatea științifică, industrială și presă în ziua de vineri, 17 februarie 2005, la orele 16:30, la sediul din str. Mendeleev nr. 21-25, sala 301.

Informații suplimentare și înregistrare la tel. (021) 3168722, e-mail rosa-hq@rosa.ro