Explozie pe Jupiter
13, septembrie 2011

Se pare că ceva a lovit Jupiter în primele ore ale zilei de 10 septembrie (11:35 UT), aprinzând o minge de foc feroce în norii de vârf ai giganticei planete. Astronomul amator Dan Peterson Racine, din Wisconsin, a văzut primul fenomenul prin telescopul sau Meade 12″ LX200. „A fost un flash luminos alb, care a durat numai 1,5-2 secunde”, a declarat el. Un alt astronom amator, George Hall din Dallas, Texas, înregistra video planeta Jupiter în acel moment.

Mingea de foc a fost probabil cauzată de un asteroid mic sau cometă care a lovit Jupiter. Impacturi similare au mai fost observate în lunile iunie și august 2010. O analiză a acelor evenimente anterioare sugerează că Jupiter este frecvent lovită de asteroizi metru din clasa de 10 metri – unul dintre pericole atunci când orbitezi aproape de centură de asteroizi și ai o atracție gravitațională puternică. 

Astronomii din întreaga lume vor începe acum să monitorizeze zona de impact pentru a identifica semne de moloz – fie smoale rămasă de la obiectul care a lovit sau material de pe norii lui Jupiter. Unele efecte produc astfel de moloz, în timp ce altele nu. Cercetătorii nu sunt siguri de ce; poate că acest eveniment va oferi unele indicii. Fiţi cu ochii pe pagină pentru știri despre ceea ce se întâmplă în continuare.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi http://spaceweather.com/