Actualizare: zborul inaugural Vega
3, februarie 2012

Luni, Vega este gata pentru lansare. Noul lansatorul a trecut proba finală -Lansarea Readiness Review – sâmbăta, la portul spațial european, și este gata pentru decolare.

PR 2 2012 – Pe 13 februarie, Agenția Spațială Europeană va efectua primul zbor de calificare pentru noul său vehicul de lansare, Vega.

Primul Vega va decola de la portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, pentru a elibera nouă sateliți pe orbită și a adăuga o nouă capacitate la flotă de sisteme de lansare a Europei.

Prima misiune, desemnata VV01, este programată pentru decolare în timpul unei ferestre de lansare de două ore în intervalul 10: 00-12: 00 GMT (11: 00-13: 00 CET; 07: 00-09: 00, ora locală). 

Acest prim zbor marchează punctul culminant a nouă ani de dezvoltare de către ESA și partenerii săi, Agenția Spațială Italiană (AŞI) și ELV SpA, contractorul principal pentru dezvoltarea vehiculului.

Acest program a fost susținut de șapte state membre ESA: Belgia, Franța, Italia, Olanda, Spania, Suedia și Elveția. Conceput pentru a oferi Europei posibilitatea de lansare în condiții de siguranță, încredere, competitivitate și eficientă pentru sarcini utile științifice și de observare a Pământului, Vega este compatibilă cu mase de sarcină utilă de la 300 kg la 2500 kg, în funcție de tipul și altitudinea orbitei cerute de către clienți.  Această nouă capacitate va completa familia de servicii de lansare deja disponibile din Guiana Franceză: vehiculele pentru greutăţi mari Ariane 5 și lansatorul de clasa medie Soyuz, introdus în octombrie 2011.

Sarcină utilă este formată din doi sateliți italieni – AŞI LARES sateliţi cu relativitate laser și ALMASat-1 al Universităţii din Bologna, precum și șapte nanosateliti furnizaţi de către universități europene: e-St@r (Italia), Goliat (România), MaSat-1 (Ungaria), PW-Sat (Polonia), Robusta (Franța), UniCubeSat GG (Italia) și Xatcobeo (Spania). Misiunea are scopul de a califica sistemul global Vega, inclusiv vehiculul în sine, infrastructura de lansare și a operațiunilor, de la campania de lansare la separarea sarcinii utilă și eliminarea în siguranță a etapei de sus.

În urma acestui zbor de calificare, sistemul de lansare Vega va fi predat la Arianespace pentru funcţionare. Compania va fi, de asemenea, responsabilă de a oferi pieţei internaţionale această nouă capacitatea de lansare, cu scopul de a realiza cel puțin două misiuni pe an. ESA va fi un client timpuriu al noului serviciu Arianespace, printr-un angajament de cinci lansări.

Pentru mai multe informații despre Vega și misiunea VV01, vă rugăm să vizitați: www.esa.int/SPECIALS/Vega