Domnul Dragoș Bratașanu, cercetător Științific în cadrul Agenției Spațiale Române, a primit din partea companiei DigitalGlobe (www.digitalglobe.com) premiul High-Quality Paper în cadrul competiției de cercetare 8-band Challenge organizate la finalul anului trecut.
Pentru prima data în istorie, cercetătorii care lucrează în teledetecție și GIS au avut acces la imagini de înaltă rezoluție cu 8 benzi spectrale. Concursul a urmărit să premieze cele mai bune lucrări științifice care propun metode operaționale de utilizare a datelor satelitare optice WorldView-2. Participanții au avut la dispoziție imagini multispectrale de test și cateva săptămâni să testeze și să evalueze algoritmii de procesare proprii pe datele DigitalGlobe.
Domeniile urmărite cu interes de organizatori au fost:
- Land Use Land Cover Analysis
- Environmental Mapping and Monitoring
- Coastal Habitat Mapping
- Feature Extraction
Din peste 70 de articole trimise in prima etapă a competiției, judecătorii lucrărilor au acordat 15 premii, printre care și cel al colegului nostru. Lucrarea domnului Brătășanu „Bridging the Gap between Research and Operations – A WorldView of the Environment” prezintă o serie de algoritmi interactivi de prelucrare a imaginilor satelitare cu rezoluție spațială foartă înaltă. Unele din metodele descrise în articol au fost dezvoltate în cadrul proiectelor ROSA în ultimii doi ani. Lucrarea poate fi descarcată la adresa următoare: DigitalGlobe.pdf
Organizatorii de la DigitalGlobe au premiat lucrările care au prezentat idei inovative de cercetare ce pot fi implementate imediat în pachete soft operaționale. Un alt scop al competiției a fost descoperirea metodelor ce aduc valoare adaugată datelor WorldView-2 într-o gama cat mai largă de aplicații. Rezumatele lucrărilor caștigătoare sunt publicate de către DigitalGlobe în broșura competiției care poate fi accesată la adresa următoare: 8-Band Research Findings Brochure.pdf
Premiile au fost acordate în cadrul Geospațial World Forum, ce a avut loc la Hyderabad, India între 18-21 ianuarie 2011. Conferința din India a fost un mediu de convergență pentru cercetători, oameni de știință, politicieni și investitori în industria geospațială.
Domnul Brătășanu a participat de curând și la 34th International Symposium of Remote Sensing for the Environment cu lucrarea „Operational Mapping Technology For Generating High-Level Semantic Geoinformation from New Satellite Sensors”. Simpozionul a avut loc la Sydney, Australia și a gazduit forumul principal de discuții despre componentele de teledetecție ale GEOSS Global Earth Observation System of Systems. Acestea sunt în prezent implementate de GEO Group on Earth Observation, format la ora actuală din 80 de țări membre, 58 de organizații și 5 observatori.
Secretarul general al ISPRS International Society for Photogrammetry and Remote Sensing i-a acordat domnului Brătășanu un premiu de recunoaștere pentru lucrarea prezentată în cadrul evenimentului.
La finalul lunii iulie, domnul Brătășanu va participa la IGARSS 2011 – IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium (www.igarss11.org) ce se va desfașura la Vancouver în Canada. Comitetul tehnic al IEEE IGARSS i-a acordat colegului nostru un premiu de călătorie pentru lucrarea „Semantic information discovery in satellite images”.